Izvor: S media, 10.Avg.2012, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ističe rok za tužilaštvo u slučaju Gotovina

Tužilaštvu Haškog tribunala danas ističe rok da razradi svoje teze o mogućoj krivici hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača po alternativnim oblicima odgovornosti.

Advokati odbrane su naveli da takav zahtev Žalbenog veća znači da ono ne veruje u teze o udruženom zločinačkom poduhvatu pa pokušava da pronađe drugi način utvrđivanja krivične odgovornosti, preneo je portal 24sata.hr.

Ako se utvrdi da generali nisu bili članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << udruženog zločinačkog poduhvata i ako se odbaci teza o nezakonitom granatiranju, Žalbeno veće treba da odluči da li se generali mogu smatrati odgovornim po komandnoj odgovornosti ili kao pomagači.

Gotovina je u aprilu prošle godine osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora zbog učestvovanja u udruženom zlocinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja srpskog stanovništva iz Kninske krajine tokom i posle operacije Oluja, u leto i jesen 1995. godine.

Hrvatski general Ivan Čermak oslobođen je po svim tačkama optužnice.

Pravosnažna Haškog tribunala generalima Gotovini i Markaču se očekuje krajem godine.

(Tanjug)

Foto:Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.