Za ratne zločine Fatmira Ljimaja nema dokaza

Izvor: Mondo, 09.Mar.2018, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ratne zločine Fatmira Ljimaja nema dokaza

Fatmir Ljimaj, jedan od najbližih saradnika predsednika tzv. nezavisnog Kosova, Hašima Tačija, i bivši visoki oficir tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, oslobođen je optužnice za ratni zločin, preneli su kosovski mediji.

Foto: MONDO/L.S.

Godinu i po dana od podizanja optužnice protiv Ljimaja za ubistvo dvojice civila, Ramiza Hodže i Seljmana Beriše, Osnovni sud u Đakovici je oslobodio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ljimaja optužbi jer, kako je navedeno, "elementi krivičnog dela nisu dokazani", piše prištinska "GazetaExpress".

Hodža i i Biniši ubijeni su 2. oktobra 1998. godine u opštini Mališevo.

Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu za Ljimaja po komandnoj odgovornosti, jer prema optužnici, nije učinio ništa da ubistvo spreči.

Ljimaj je suđenju u februaru ove godine izrazio žaljenje porodicama dvojice ubijenih civila.

Ko je Fatmir Ljimaj

Ljimaj se spisima Haškog tribunala pominje kao jedan od vođa "Dreničke grupe“ Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. godine bio je komandant logora Lapušnik.

Zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Tribunala - ali je posle procesa, održanog u senci zastrašivanja svedoka, oslobođen.

Podignuta optužnica protiv Fatmira Ljimaja

Ljimaj je optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine nad Srbima na Kosovu 1998. i 1999, zajedno sa Haradinom Baljom i Isakom Muslijuom. "Trojka“ je uhapšena februara 2003, a optužnica ih je teretila za smrt 22 zatočenika, deset Srba i 12 Albanaca iz logora Lapušnik, kod Glogovca.

Osim ratnih zločina, Ljimaj se - sa pozicije ministra za saobraćaj - pominje i u korupcionaškim afera od 2011. godine nadalje.

Ljimaju nova optužnica za korupciju
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.