Tači: Otvoriti novo poglavlje u saradnji Kosova i Srbije

Izvor: N1 televizija, 04.Jun.2016, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Otvoriti novo poglavlje u saradnji Kosova i Srbije

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je, u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu, da je došlo vreme da rukovodstva Kosova i Srbije, pod inicijativom Evropske unije i uz podršku SAD, preduzmu drugi korak, otvore novo poglavlje u odnosima Kosova i Srbije, jednim širim afirmativnim sporazumom u smislu političkog okvira.

Govoreći o odnosima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kosova i Srbije, on je zatražio da proces razgovora pređe u novu fazu finalizacije, koju će garantovati EU, SAD i NATO.

Podsećajući da je on započeo ovaj proces i da je bio jedan od potpisnika Briselskog sporazuma, Tači je ocenio da je ovaj sporazum kreirao pozitivnu situaciju u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Ali, ostaje još mnogo toga da se uradi u procesu sprovođenja svih postignutih sporazuma", rekao je on.

Tači je dodao da je potrebno da se stvari odvijaju brže, efikasnije i dinamičnije.

"Mislim da je pod ovim okolnostima globalnih dešavanja i jedne šire evroatlanske perspektive došlo vreme da rukovodstvo Kosova i Srbije, pod inicijativom EU uz podršku SAD, preduzmu drugi korak, otvore novo poglavlje u odnosima Kosova i Srbije, širim afirmativnim sporazumom u smislu političkog okvira", rekao je Tači.

On je ocenio da bi taj sporazum doveo do konačne normalizacije odnosa, boljeg susedstva, i pomirenja, i jasno odredio efektivniju saradnju institucija dve države.

Tako nešto bi, po njegovim rečima, podrazumevalo i zajednički rad na borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, krijumčarenja, fundamentalizma, radikalizma, borbe protiv terorizma.

Tači je naveo i da je veoma važno da se okonča i proces povratka raseljenih lica, kao i proces nestalih.
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TAČIJU VIŠE NIJE DOVOLJAN BRISELSKI SPORAZUM: Vreme je za novi dogovor uz pomoć EU i SAD

Izvor: Kurir, 04.Jun.2016

..."Mislim da je pod ovim okolnostima globalnih dešavanja i jedne šire evroatlanske perspektive došlo vreme da rukovodstvo Kosova i Srbije, pod inicijativom EU, uz podršku SAD-a, preduzmu drugi korak, otvore jedno novo poglavlje u odnosima Kosova i Srbije, jednim širim afirmativnim sporazumom u...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.