Tači: Dijalog besmislen bez garancije o priznanju

Izvor: VOA, 07.Feb.2019, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Dijalog besmislen bez garancije o priznanju

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u intervjuu za Albanski servis Glasa Amerike da nema smisla voditi dijalog sa Srbijom ukoliko nema garancija da će Srbija priznati Kosovo i ako se ne otvori mogućnost za članstvo Kosova u Ujedinjneim nacijama. "Sada ćemo raditi na kreativnom rešenju, tako da budu ispunjeni interesi obe strane - i Kosova i Srbije, ali i strateški interesi i investicije Sjedinjenih Država, NATO-a i Evropske unije. I naravno, nema priznanja između dveju zemalja bez jasne definicije međudržavnih granica između Kosova i Srbije. Ranije sam naglasio i danas ponavljam da mislim da bi bilo logično uključiti Preševo, Medveđu i Bujanovac u teritoriju Republike Kosovo, bez povrede resursa Kosova: Gazivode, severa  Mitrovice, Trepče i drugih područja", poručio je Tači. Glas Amerike: Ima li Kosovo drugih crvenih linija, koje se ne smeju prelaziti? Na primer, da li su opštine na severu, opštine sa srpskom većinom, deo pregovora? Hašim Tači: "Crvena linija za Kosovo je pre svega da nema dijaloga ako nema garancija za priznanje od strane Srbije na kraju i otvaranja mogućnosti za članstvo Kosova u UN. Bez te dve stvari, nema smisla voditi nikakav dijalog". Glas Amerike: A ako sporazum podrazumeva priznanje Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama, u zamenu za pregovore za severnu granicu Kosova, za područja sa srpskom većinom? Da li je to deo pregovora? Hašim Tači: "Ne mogu da odgovorim na nešto što nije traženo, niti na ono što Srbija zapravo može da predstavi, ali mogu da potvrdim da niko nije stavio karte na sto. Međutim, ono što mogu da kažem jeste da će sporazum biti postignut između dveju suverenih zemalja, uz uzajamno priznavanje", zaključio je Tači. 
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Kandidatura Srbije,   NATO,   Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Nebenzja: NATO bi mogao koristiti takozvanu kosovsku vojsku protiv Srba

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2019, 08:51

Sjedinjene Američke Države i NATO pripremaju kosovske vojnike, ali ne postoje garancije da se oni neće koristiti protiv srpskog stanovništva, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja. . „Uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a obučava se vojska kosovskih Albanaca...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.