SUKOBI U PRIŠTINI Uhapšena 22 demonstranta, povređeno 19 policajaca i troje novinara

Izvor: Blic, 24.Jan.2015, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUKOBI U PRIŠTINI Uhapšena 22 demonstranta, povređeno 19 policajaca i troje novinara

Kosovska policija saopštila je da je danas privela 22 učesnika protesta u Prištini, na kojem se okupilo više hiljada Albanaca nezadovoljnih odlukama Vlade, zbog odustajanja od privatizacije Trepče, i izbegavanja da smeni ministre Hašima Tačija i Aleksandra Jablanovića. Tokom protesta, na kome je policjia bila prinuđena da upotrebi suzavac da bi rasterala demontrante, povređeno je 19 policajaca kao i srpski novinari koji su izveštavali za RTK 2 i RTS.

Tri člana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokreta Samoopredeljenje privedena zbog nasilničkog ponašanja, rečeno je Srni u kosovskoj policiji.

Pod parolom "Jablanović napolje. Trepča je naša", demonstranti su se okupili ispred Narodne bibioteke u Prištini, odakle su krenuli u protestnu šetnju do zgrade kosovske vlade, gde su se organizatori obratili okupljenima.

Po završetku skupa, manji deo demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrebi suzavac.

Kako su naveli izvori iz policije privedeni su demonstranti koji su gađali kamenjem zgradu prištinske Vlade ali i policiju. Veći incident sprečilo je obezbeđenje protesta, a napadači su se povukli u masu.

Policija je koristila i suzavac kako bi rasterala demonstrante. Ispred sedišta vlade bio je postavljen kordon policije. Policija je ranije obavestila javnost da protest nije bio prijavljen kako nalaže zakon.

Portparol kosovske policije Baki Kelani je za TV Kohavizion izjavio da se 95 odsto demonstranata ponašalo normalno, ali je grupa huligana gađala i slomila stakla vlade Kosova.

SAMOOPREDELJENJE: OSTAVKA JABLANOVIĆA I TAČIJA

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je na protestu zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedeljka u 16 časova razreši aktuelnog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

Kurti je Mustafi uputio ultimatum nakon što je od demonstranata zatražio da se dizanjem ruke izjasne o tome da li Jablanović treba da podnese ostavku, što su okupljeni i učinili.

Jedna od parola koja se izdvajala je i "Isu damo, Trepču ne damo". Učesnicima protesta obratile su se i predstavnice Udruženja majki nestalih i ubijenih Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

Na protestu je tražena ostavka ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića, kao i da Vladu napusti bivši premijer i saadašnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Kako su juče pojedini mediji pisali, protest je održan i zbog posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kosovu koja se dogodila 14. januara ove godine.

Novinari Drugog programa Radio televizije Kosova na srpskom jeziku Aleksandra Jovanović i Bojan Košanin i snimatelj Radio- televizije Srbije Vladimir Milić fizički su danas napadnuti tokom protesta.

Košanin je rekao da ih je prvo napao jedan mladić albanske nacionalnosti, kome se potom priključila grupa od tridesetak ljudi, koji su ga odvukli u masu i počeli da ga šutiraju i gađaju flašama i kamenicama.

- Sve se dešavalo u centru Prištine, ispred Ministarstva kulture. Spasilo nas je to što znam albanski jezik, pa sam sve vreme pokušavao da se na miran način sa njima razumno dogovorim da nas puste, ali nije vredelo. Psovali su nas, pretili, vukli i gađali kamenicama - rekao je Košanin.

On dodaje da su uspeli da se otrgnu, zahvaljujući nekolicini organizatora protesta.

"Bežali smo kroz neke ulice i na kraju su nas organizatori protesta usmerili ka zgradi Vlade odakle nam policija više nije dozvolila da izađemo, uz obrazloženje da za nas nije bezbedno van zgrade", rekao je Košanin, koji član Udruženja novinara Srbije (UNS).

Snimatelj Radio-televizije Srbije Vladimir Milić rekao je da je jedan maskirani demonstrant pokušao da mu otme kameru, da ga je uhvatio za rame i pokušao da ga odvuče u masu.

- Imao je belu kapu sa amblemom "OVK" i šal preko lica sa zastavom Albanije - rekao je Milić.

UNS i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije su osudili napad na novinare i zatražili od policijskih organa i Euleksa da preduzmu sve potrebne mere i pronađu vinovnike napada, kao i da spreče nove pokušaje napada na medijske radnike na Kosovu. (Srna)

Haradinaj: Protest znak da nema progresa

Lider Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je ovaj protest znak da na Kosovu nema ekonomskog razvoja i nema politike koja će voditi ka progresu.

Jahjaga osudila vandalizam

Kosovska presednica Atifete Jahjaga osudila danas je vandalizam jedne grupe demonstranata u Prištini i od organizatora protestnog skupa zatražila da se od distancira od onih koji su napali policiju i naneli štetu kosovskim institucijama i poslovnim objektima u gradu.

"Smatram današnje proteste u Prištini demokratskim pravom građana Kosova, da bi izrazili svoje zahteve. Ipak oštro osuđujem vandalizam jedne male grupe demonstranata prema vladi Kosova i privatnim biznisima građana Kosova", navodi se u Jahjaginom saopštenju.

Prema njenim rečima, pravo na proteste je neotuđivo pravo koje se garantuje u svakoj demokratiji, međutim nju prati i odgovornost da se sačuva javni red.

"Pozivam sve strane za smirenost i političku zrelost", piše u saopštenju. (Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.