Do ponedeljka rok za ukidanje taksi za Srbiju u BiH

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do ponedeljka rok za ukidanje taksi za Srbiju u BiH

Poslednji rok za ukidanje taksi za robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine je ponedeljak, objavio je portal Koha.net pozivajući se na izvore bliske predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju.

Posle trećeg sastanka lidera stranka koalicije na vlasti koji je završen danas bez izjava za medije, taj portal naveo je istovremeno da je sagovornik blizak premijeru Kosova Ramušu Haradinaju izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da se ne očekuje da Haradinaj promeni odluku i ukine takse.

Današnjem sastanku kod predsednika Kosova Hašima Tačija prisustvovali su francuski ambasador na Kosovu Didije Šabe, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj, zamenici premijera Fatmir Ljimaj i Behdžet Pacoli.

Tači: Sastanak sa američkim ambasadorom uobičajen, doprineo je saradnji sa SAD

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je današnji sastanak sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom bio "uobičajen" i dodao je taj susret "doprineo saradnji" Kosova i SAD.

"To su redovni sastanci kako sa američkim ambasadorom tako i sa političkim liderima o opredeljenjima koje imamo u vođenju države. Ovaj susret je doprineo saradnji sa Amerikom. Kosovo jeste i ostaće privrženo Americi i niko ne može da nam pokvari tu saradnju", kazao je Tači prilikom polaganja venca na spomenik heroju Kosova Zahiru Pajazitiju u centru Prištine.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj odbacio je ranije danas kao netačne navode da svojim stavom o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH, doprinosi pogoršanju odnosa sa SAD.

"Amerika je moja porodica i za nju imam veliko poštovanje i kada nemamo isto mišljenje", kazao je Haradinaj.

On je ocenio da na Kosovu ima "dramatičnih kretanja".

"Želim da završim neke značajne zadatke za zemlju a jedan od njih je budžet. Što se tiče takse, ponavljam to je suverena odluka Kosova", kazao je Haradinaj.

Ponovio je da je zainteresovan za sporazum sa Srbijom u kojem je obostrano priznanje obavezno ali bez razmene teritorija ili korekcije granica.

"Ja sam za sporazum ali se ne možemo vratiti na period pre 17. februara 2008. godine. Mi ne uslovljavamo dijalog nekom od odluka Vlade Srbije. Ja sam za povratak dijalogu i postizanje sporazuma", kazao je Haradinaj.

Niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD

Hašim Tači poručio je vodećim funkcionerima u kosovskim institucijama da preduzmu pametne i strateške korake kada je reč o suspenziji odluka Vlade Kosova o taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH i istakao da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD.Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) danas rekao da je on na sastanku sa institucionalnim i političkim liderima vladajuće koalicije Kosova, dao ohrabrenje za preduzimanje "potrebnih, pametnih i strateških koraka" za zemlju.

Rekao je da ceni njihovo angažovanje za zajedničke sastanke o sledećim koracima koje institucije treba da preduzmu u još boljoj koordinaciji sa SAD i EU a vezano za budućnost važnih procesa koji su i od suštinskog značaja za Kosovo.

Govoreći o taksama rekao je da on nije predložio ni njihovo uvođenje ni suspenziju.

"Samo sam ohrabrio nosioce institucija i političke lidere da gledaju ka budućnosti, da razmišljaju o strateškim koracima koji su od suštinskog značaja za državu, kako bi prvenstveno utvrdili pozitivne argumente koji će pomoći našim partnerima, pre svega SAD-u i EU", rekao je Tači.

Upitan kakve posledice mogu biti po Kosovo ukoliko ne podrži zahtev SAD koje su tražile od vlade Kosova da suspenduju odluku o taksama, Tači je rekao da se "ni po koju cenu i ni po kojim okolnostima partnerstvo neće odbiti" i da je "strateška saradnja Kosova i SAD od suštinskog značaja i iznad svake dnevne politike".

"Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Dakle, nijedna osoba i nikakva druga agenda", rekao je Tači.

On je rekao da je sada na koalicionim partnerima i Vladi da preduzmu potrebne korake a da je njegova poruka da treba gledati u budućnost. Rekao je da ohrabruje koalicione partnere da donesu ispravne i pametne odluke kako bi Kosovu bila otvorena vrata i u Vašingtonu i u Briselu.

"Kada je Kosovo delovalo u koordinaciji sa SAD i EU, uvek je bilo uspešno", rekao je on.

Tači se založio za nastavak dijaloga sa Srbijom i rekao da je državna delegacija Kosova izabrana, da je dobila svoj mandat i da će ono o čemu razgovara u Briselu biti transparentno, a da je cilj postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva recipročno priznanje i članstvo Kosova u UN.

Kada je reč o takozvanoj korekciji granica Tači je samo istakao da će o sadržaju sporazuma da se razgovara u narednim koracima, da su sve političke partije na Kosovu za dijalog, za pregovore i sporazum sa Srbijom.

Ukazao je da taj dijalog ne vodi samo Priština sa Briselom i Vašingtonom već uz posredovanje EU i punu podršku SAD i sa Srbijom i da treba imati u vidu da treba da bude balansirano rešenje, "koje poštuje suverenitet Kosova, da Kosovo treba da dobije priznanje i članstvo u UN, ali istovremeno treba da shvatimo da je za stolom i druga strana".

"Verujem da će predlog EU, volja Kosova i Srbije biti za sporazum koji će otvoriti evroatlansku perspektivu Kosovu, evropsku perspektivu Srbiji, i naravno, ojačavanje geostrateških interesa i SAD-a, NATO-a, i EU u vezi trajnog mira na Zapadnom Balkanu", rekao je Tači.

On je rekao da nije za međunarodnu konferenciju za Kosovo za koju se založio premijer Ramuš Haradinaj, i ukazao da proces dijaloga vodi EU i da on ima punu podršku SAD i da će tako i ostati.

"Mislim da treba da imamo puno poverenje u EU i SAD, bez uključivanja faktora koji nisu priznali nezavisnost Kosova i nemaju simpatije prema budućnosti Kosova u NATO i EU, rekao je Tači i dodao da ne treba da se stvaraju okolnosti koje bi "pogodovale Rusiji da dođe za sto".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.