Tači: Kosovo će ostati doživotni prijatelj SAD

Izvor: RTS, 31.Jan.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Kosovo će ostati doživotni prijatelj SAD

Kosovski predsednik Hašim Tači bio je neodređen i uzdržan kada su ga novinari pitali o ishodu jutrošnjeg razgovora institucionalnih lidera sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom po pitanju ukidanja uvećanih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, na čemu SAD insistiraju.
"Kosovo će ostati doživotni prijatelj sa SAD, ni pojedinac ni program ne može uticati na partnerstvom Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Amerike", rekao je Tači, preneo je portal Ljajmi.

Na konkretno pitanje o jutrošnjem sastanku sa ambasadorom Kosnetom, Tači je rekao da su to uobičajeni susreti, koji se redovno dešavaju.
"Takvi sastanci se često održavaju i redovni su sastanci s ambasadorom i nosiocima institucija u našoj opredeljenosti za državnu agendu", rekao je Tači.
Rekao je da je ovaj sastanak doprineo pojašnjavanju narednih koraka i jačanju saradnje sa SAD.
Tači je to rekao na komemoraciji povodom 22 godine od smrti Zahira Pajazitija, Hakifa Zejnullaha i Edmonda Hokhe, koje Kosovo smatra herojima.
Za razliku od Tačija, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je na istom skupu rekao novinarima da ne odstupa od stava da takse ostaju, ne isključujući pritom mogućnost raspada aktuelne koalicije.
Ne treba stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za pregovarački sto, kaže Tači povodom predloga Ramuša Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, što je on postavi kao jedan od uslova za ukidanje taksi na robu iz Srbije.
"Proces dijaloga vodi EU i ima punu podršku SAD, tako će se ostati i u budućnosti. Ne treba da stvaramo okolnosti koje bi pogodovale Rusiji da dođe za sto.Mislim da treba da imamo puno poverenje u EU i SAD, bez uključivanja faktora koji nisu priznali nezavisnost Kosova i nemaju simpatije prema budućnosti Kosova u NATO i EU", kaže on.
U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, nakon sastanka kosovskih lidera sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom, na kojem je ponovljen zahtev Vašingtona da se ukinu takse, Tači je vodećim funkcionerima u institucijama poručio da preduzmu "pametne i strateške korake" kada je u pitanju suspenzija odluka vlade o taksama.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Kosovo će ostati doživotni prijatelj SAD

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2019

PRIŠTINA - Predsjednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, bio je prilično neodređen i uzdržan kada su ga novinari pitali o ishodu jutrošnjeg razgovora institucionalnih lidera sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom po pitanju ukidanja uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

TAČI U PANICI! UPLAŠIO SE DOBRIH ODNOSA RUSIJE i SRBIJE, PA ZAKUKAO: Ne dajte da Rusija odlučuje o Kosovu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jan.2019

Ne treba stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za pregovarački sto, kaže tzv. kosovski predsednik Hašim Tači povodom predloga Ramuša Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, što je on postavio kao jedan od uslova za ukidanje taksi na robu iz Srbije...- Proces dijaloga vodi EU i ima...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.