Ptičiji grip na Kosovu i Metohiji, uništena živina na pet farmi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2021, 15:09

Ptičiji grip na Kosovu i Metohiji, uništena živina na pet farmi

Na Kosovu i Metohiji zabeleženi su slučajevi ptičijeg gripa, zbog čega su na pet farmi u četiri grada uništene ptice, prenosi Reporteri. Iz Agencije za veterinu su saopštili da je bolest otkrivena još na dve farme koje su trenutno u izolaciji.

"Uzorci testirani u laboratoriji za hranu i veterinu otkrili su prisustvo ptičjeg gripa A, podtipovi H5 i N8. Test je izveden na sojevima piletine metodom Real Time >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << RT-PCR", poručuju iz Agencije za hranu i veterinu, prenosi Kosovo online.

U saopštenju se podseća da je, prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, grip H5N8 veoma smrtonosan za divlje i pitome ptice, ali da do sada nije zabeleženo da je opasan i po zdravlje ljudi.

Dodaje se da se ptičiji grip širi uglavnom direktnim kontaktom zaraženih i zdravih ptica, a može se preneti i kada ptice dođu u kontakt sa kontaminiranom opremom ili materijalima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

JUŽNA SRPSKA POKRAJINA BORI SE SA STARIM VIRUSOM: U četiri grada sprovede rigorozne mere zaštite stanovništva

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2021

Na Kosovu i Metohiji zabeleženi su slučajevi ptičijeg gripa, zbog čega su na pet farmi u četiri grada uništene ptice..Iz Agencije za veterinu su saopštili da je bolest otkrivena još na dve farme koje su trenutno u izolaciji...- Uzorci testirani u laboratoriji za hranu i veterinu otkrili su prisustvo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.