Đelićeva fotelja ostaje prazna?

Izvor: B92, 11.Dec.2011, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelićeva fotelja ostaje prazna?

Beograd -- Vlada Srbije neće birati novog potpredsednika. Deo poslova biće prebačen na Kancelariju za evropske integracije, pišu Novosti.

Evropski poslovi, ni posle odlaska potpredsednika Božidara Đelića, koji je u petak podneo ostavku na to mesto, neće trpeti, kažu za Novosti u Vladi Srbije.

Đelić ostaje pri odluci da zbog nedobijanja statusa kandidata za EU napusti kabinet Mirka Cvetkovića, iako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je premijer poručio da će pokušati da ga nagovori da ostane. Zakonska procedura je sada takva da predsednik Vlade konstatuje njegovu ostavku, dostavlja je parlamentu, koji je bez rasprave potvrđuje.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović kaže za Novosti da u parlament još nije stigla Đelićeva ostavka.

"Ako stigne ja ću o tome obavestiti poslanike", kaže Đukić-Dejanović. "Međutim, ja se još uvek nadam da će se Đelić predomisliti i da će ga premijer Cvetković ubediti da nastavi da obavlja svoj posao."

Novosti u Vladi saznaju da će narednih dana biti razmotrena dalja strategija, odnosno da li će premijer imenovati nekog drugog na Đelićevo mesto. Po Zakonu o Vladi, kabinet može da ima od jednog do tri potpredsednika, tako da Cvetković nije u obavezi da nađe Đelićevu zamenu.

S obzirom na to da bi imenovanje novog potpredsednika moralo da prođe i proceduru izglasavanja u Skupštini, a kako su pred parlamentom važni poslovi oko kojih će se lomiti koplja, poput usvajanja budžeta, sva je prilika da će ovo mesto ostati upražnjeno. Jedna od opcija je i da se sada deo posla koji je obavljao Đelićev tim prebaci na Vladinu Kancelariju za evropske integracije.

"Sigurno će nam nedostajati energičnost i kreativnost Božidara Đelića. Kancelarija će nastaviti da radi sve ono što je u našoj nadležnosti - od pripreme nacionalne strategije integracija za sledeću godinu, nadgledanja sprovođenja SSP, zakonske regulative... U tom smsilu, evropske integracije neće trpeti", kaže za Novosti Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Odlazeći vicepremijer Božidar Đelić održao je, saznaju Novosti, u subotu popodne u Vladi kolegijum na kojem se i zvanično oprostio sa najbližim saradnicima. Njih petnaestak, zajedno sa šefom, pretreslo je sve što su u prethodnom periodu uradili u procesu evropskih integracija. Kako je rečeno Novostima u njegovom kabinetu, Đelić je već počeo da rasprema svoj kabinet, ne koristi službeni automobil, a podneo je zahtev i da od ponedeljka razduži sve stvari koje je kao član Vlade dobio na raspolaganje - laptop, telefon...

Platu inače nije primao u Vladi, pišu Novosti. Đelić će sve dok njegova ostavka ne bude i formalno potvrđena obavljati sve potrebne poslove za koje je zadužen.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelićeva fotelja ostaje prazna

Izvor: Večernje novosti, 11.Dec.2011

Vlada Srbije neće birati novog potpredsednika. Deo poslova biće prebačen na Kancelariju za evropske integracije

Nastavak na Večernje novosti...

Đelićeva fotelja ostaje prazna?

Izvor: Vesti-online.com, 12.Dec.2011, 07:15

Vlada Srbije neće birati novog potpredsednika. Deo poslova biće prebačen na Kancelariju za evropske integracije, pišu Novosti. Evropski poslovi, ni posle odlaska potpredsednika Božidara Đelića, koji je u petak podneo ostavku na to mesto, neće trpeti, kažu u Vladi Srbije...Đelić ostaje pri...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.