Izvor: B92, 01.Okt.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drobnjak: "Gazela" za 20 dana

Madrid, Pariz -- Prodaja automobila u EU u septembru je porasla, dok je u SAD zabeležen pad od kada je nestalo novca u fondu za subvencionisanje kupovine novih vozila.

Zahvaljujući vladinim merama podsticaja, septembarske isporuke automobila u Evropskoj uniji su porasle i do 17 odsto, a u SAD se procenjuje da će podaci prodaje u SAD u prošlom mesecu pokazati pad na najniži nivo u poslednje tri decenije.

Prodaja vozila u Francuskoj je porasla za 14,1 odsto, a u Španiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za čak 17 procenata, dok je u Švedskoj, koja nije uvela sistem "staro za novo", septembarska prodaja smanjena.

Prodaja "staro za novo" i poreske olakšice za nabavku novih, štedljivijih i ekološki prihvatljivijih vozila podstakli su isporuke i u Japanu, za 3,5 odsto.

U SAD niko od velikih proizvođača ne očekuje rast prodaje, a vebsajt "Edmunds” predviđa pad od 23 odsto. Računa se da će prodaja "Forda” biti manja za 9,7 odsto, "Dženeral motorsa” za 46,1, a "Krajslera” za 48,7 procenata.

Izvršni direktor "Fijata” Serđo Markione, koji je u sredu predvideo da će italijanska prodaja pasti za više od šest odsto u 2009. godini, rekao je da je Berluskonijeva najava ohrabrujuća.

Markione se zalaže za postepeno ukidanje podsticajnih mera, ali smatra da bi trebalo pronaći odgovarajuće rešenje za podršku većoj tražnji za vozilima u 2010. i 2011. godini.

Podaci o septembarskoj prodaji vozila u Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu vozila, biće poznati u petak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drobnjak: Ugovor o rekonstrukciji mosta Gazela za 15 do 20 dana

Izvor: EMportal, 30.Sep.2009, 17:43

Ugovor o rekonstrukaciji beogradskog mosta Gazeli počeće za15 do 20 dana, nakon čega će počeeti radovi, najavio je Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije na sednici Odbora za saobraćaj i veze Skupštine Srbije.

Nastavak na EMportal...

Drobnjak: Radovi na "Gazeli" počinju za 15 do 20 dana

Izvor: Blic, 01.Okt.2009

Generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izrazio je očekivanje da će radovi na rekonstrukciji mosta "Gazela" početi za 15 do 20 dana, ističući da to neće ugroziti normalno odvijanje saobraćaja u Beogradu.....Drobnjak je na Odboru Skupštine Srbije za saobraćaj i veze objasnio da će...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.