Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži formalan prekid postupka protiv Hadžića

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas da se i formalno obustavi postupak protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića tvrdeći da je on "faktički već obustavljen i kompromitovan", iako je suđenje prekinuto na neodređeno vrijeme.

Naime tužilaštvo smatra da je sudsko vijeće kompromitovalo integritet procesa kada je usvojilo Hadžićev zahtjev za kontakt sa jednim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << brojem svjedoka odbrane koji još nisu saslušani na suđenju.

Takođe podsjeća da, iako je Žalbeno vijeće naložilo da se suđenje ili nastavi ili obustavi s obzirom na stadijum Hadžićeve bolesti, sudsko vijeće je odlučilo da ga prekine na neoređeno vrijeme.

Tužilaštvo smatra da je sudsko vijeće na taj način "napustilo suđenje u prilog de fakto obustavi postupka.

"Kako nema realnih izgleda da se suđenje nastavi ili mogućnosti da se povrati integritet procesa, nema svrhe da postupak ostane u statusu prekida na neodređeno vrijeme", smatra tužilaštvo koje ne vidi drugo riješenje, osim da se u tom slučaju postupak obustavi.

Hadžić je na privremenoj slobodi zbog teškog zdravstenog stanja, a suđenje mu je prekinuto još u oktobru 2014. godine.

Hadžiću je dijagnostifikovan tumor mozga.

On se u optužnicom Tužialštva tribunala tereti za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i politickoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dijela, deportaciju i prisilno premještanje u periodu od 1991 do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.