Intezivna potraga za Mladićem i Hadžićem

Izvor: S media, 12.Okt.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intezivna potraga za Mladićem i Hadžićem

Bezbednosno informativna agencija i Vojnobezbenosna agencija anagžovale su sve raspoložive resurse na lociranju i intenzivnoj potrazi za preostalom dvojicom haških optuženika - Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, saopštli predstavnici tih agencija.

Saradnja BIA i VBA je odlična, a to što preostala dvojica haških optuženika nisu u Hagu, predstavnici vojne i civilne službe bezbednosti ocenili >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su kao "relativni neuspeh".

Na seminaru o izvesastavanju o obaveštajno-bezbednosnom sektoru, šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić je istakao da su "svi raspoloživi resursi agencije angažovani da dva haška optuženika budu locirana, pronadjena i isporučena Hagu".

Stojić je, navodeći "da se trka još trči" podsetio da su za informacije o akcijama na lociranju i hapšenju haških optuženika zaduženi šefovi Akcionog tima - Rasim Ljajić i Vojislav Vukčević.

Predstavnik VBA, pukovnik Dejan Janković, se saglasio sa kolegom iz BIA podsetivši da je cilj vojnih i civilnih službi bezbednosti kao i drzavnih organa "da se što je moguće pre reši taj problem (s haškim optuženicima)".

Prema njegovim rečima, lociranje i pronalaženje preostale dvojice haških optuženika BIA i VBA smatraju jednim od svojih najvažnijih zadataka.

Predstavnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA) potpukovnik Raša Lazović, je naveo da ta vojna služba bezbednosti nije direktno uključena u potragu za haškim optuženicima, ali da saradjuje s ostalim domaćim službama bezbednosti na rešenju tog problema.

Upitan da li VOA saradjuje sa stranim obaveštajnim službama na lociranju Mladića, Lazović je odgovorio potvrdno objašnjavajući da se radi o razmeni podataka.

Seminar "Izveštavanje o obaveštajnim službama:Izveštavanje o obaveštajno bezbednosnom sektoru" je organizovalo Udruženje evropskih novinara u Srbiji uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.

U prepodnevnom delu skupa, o dostignutom stepenu reforme VBA, saradnji s medijima i izveštavanju o radu VBA govorio je potpukovnik Janković dok je na temu "Kakva Vojnoobaveštajna agencija je potrebna sistemu odbrane Srbije" govorio potpukovnik Lazović.

Stojić je govorio o odnosima izmedju medija i BIA dok je o pravnom okviru koji uredjuje rad Saveta za nacionalnu bezbednost govorio Vladimir Cvijan iz generalnog sekretarijata predsednika Republike.

U popodnevnom delu skupa, kako je najavljeno, biće reči o parlamentarnoj kontroli rada vojnih i civilnih službi bezbednosti kao i o ulozi medija u radu i aktivnostima obavštajnih i bezbednosnih službi.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.