Hadžić se odrekao prava na žalbu

Izvor: RTS, 21.Jul.2011, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hadžić se odrekao prava na žalbu

Haški optuženik Goran Hadžić i pismeno se odrekao prava na žalbu na odluku o izručenju, tako da bi put Haga možda mogao da krene i danas. Advokat Toma Fila očekuje da Hadžić neće biti isporučen do petka uveče kako bi mu bilo omogućeno da se vidi sa članovima porodice koji ga do sada nisu posetili.

Poslednji haški optuženik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Goran Hadžić, koji se trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu, danas se u pisanoj formi odrekao prava na žalbu na odluku o izručenju Hagu.

Potrebna dokumentacija poslata je u Ministarstvo pravde kako bi ministarka Snežana Malović potpisala odluku o izručenju.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da ne zna kada će odluka biti potpisana i da vreme prebacivanja Hadžića u Hag neće biti poznato iz bezbednosnih razloga.

Očekuje se da bi Goran Hadžić put Haga mogao da krene možda već i danas.

Hadžića su jutros u Specijalnom sudu posetili supruga, sestra, sin i advokat Toma Fila.

Fila očekuje da Hadžić, iako su se stekli uslovi za njegovo izručenje, neće biti isporučen Hagu do petka uveče kako bi mu bilo omogućeno da se vidi sa članovima porodice koji ga do sada nisu posetili.

On je rekao je da će Hadžića u Hagu, na početku suđenja, zastupati advokat Vlada Petrović.

Nekadašnji predsednik bivše Republike Srpske Krajine uhapšen je juče u rejonu Fruške gore, posle sedam godina skrivanja.

Uhapsili su ga pripadnici Bezbednosno-informativne agencije u šumi, gde je trebalo da se nađe sa saradnikom i preuzme od njega novac za skrivanje. Ime te osobe, koja je zadržana na saslušanju, nije saopšteno. Goran Hadžić je imao lažni identitet.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu Rasim Ljajić rekao je da je najvažnije što je Goran Hadžić uhapšen, ali da posao nije završen dok se ne ustanovi ko su bili njegovi pomagači.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ljajić je ukazao da postoje brojna saznanja o jatacima koja nisu potvrđena, pa bi o detaljima bilo preuranjeno govoriti, ali će sigurno nakon rekonstrukcije biti poznati.

Hadžić je pred Haškim tribunalom optužen za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993. godine.

Optužnica ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.