Tadić: Partnerstvo sa Gaspromom je bilo ispravno

Izvor: Blic, 21.Nov.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Partnerstvo sa "Gaspromom" je bilo ispravno

Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru pušteno je danas u rad, uz ocenu predsednika Srbije Borisa Tadića da je to potvrda ispravnosti odluke o strateškom partnerstvu sa Gaspromom i da Srbija ima potencijal da postane važno energetsko čvorište u jugoistočnoj Evropi.

Tadić je, ističući važnost postojanja kapaciteta za skladištenje energenata, podsetio na probleme koje je Srbija imala pre nekoliko godina zbog blokada isporuka ruskog gasa, zbog čega su trpeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i privreda i domaćinstva.

- Imali smo štete zbog toga što tada nismo imali pune kapacitete gasnog skladišta, sada ih imamo. Građanima smo obećali da ćemo završiti taj posao i evo završili smo ga u saradnji Srbijagasa i Gasproma - rekao je Tadić u Banatskom Dvoru.

Prema Tadićevim rečima, pokazalo se da je odluka o strateškom partnerstvu s "Gaspromom" bila ispravna, i ono će biti uspešno i u budućnosti.

Miler i Bajatović najavili dolazak "Gasprom" banke

- Verujem da će Srbijagas uspeti da se izbori sa ekonomskim teškoćama, da će u narednom periodu doći do novih investicija u razvoj, ne samo u domenu nafte i gasa, već i oblasti proizvodnje električne energije - kazao je Tadić.

Miler: "Gasprom" zainteresovan za nove investicije

Sa predsednikom Tadićem, sladište u Banatskom Dvoru su posetili i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Tadić je rekao da će sa Milerom razgovarati o budućoj sadnji Srbije i "Gasproma" i realizaciji projekta gasovoda Južni tok.

Izgradnja gasovoda "Južni tok" počeće 2013. godine i biće završen do kraja 2015. godine i neće biti odlaganja u realizaciji tog projekta, izjavio je Miler.

Čelnik "Gasproma" je ukazao na zainteresovanost "Gasproma" da investira u izgradnju gasnih centrala u Srbiji.

Bajatović: Uspešna saradnja sa Rusijom donosi pet milijardi evra

- U energetski sektor Srbije biće investirano oko pet milijardi evra, ako uspešno budu realizovani svi planirani projekti u okviru srpsko-ruske saradnje u energetici, naveo je danas Dušan Bajatović.

Bajatović je ocenio da je poseta Milera "Srbijagasu" veoma važna jer će, kako je rekao, svi strateški aranzmmani iz oblasti energetike ići preko "Gasproma".

Tadić: Srbija nikada neće ostaviti RS bez gasnog snabdevanja

Upitan da li se i dalje planira da jedan od krakova Južnog toka prođe kroz Republiku Srpsku, Tadić je rekao da će, kad god bude bio građen gasovod kroz Srbiju, jedan krak ići ka BiH.

"Srbija nikada neće ostaviti RS bez gasnog snabdevanja, a time ni BiH, uostalom i u kriznom vremenu Srbija je bila od pomoći pri snabdevanju stanovništva u toj nama susednoj zemlji", podsetio je Tadić.

Banatski Dvor ima kapacitet od 450 miliona kubnih metara. Ovaj objekat je u funkciji obezbeđivanja sigurnog snabdevanja energijom u Srbiji, kao i za isporuku prirodnog gasa iz Rusije.

Saradnja "Gasproma" i "Srbijagasa" na izgradnji Banatskog dvora osniva se na međudržavnom dogovoru o saradnji u industriji nafte i gasa, iz 2008. godine, a dogovor o formiranju zajedničkog projekta potpisan je oktobra 2009. U zajedničkom preduzeću "Gasprom" ima udeo od 51, a "Srbijagas" 49 procenata.

Povezane vesti: Uskoro počinje punjenje skladišta "Banatski dvor"
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.