Saradnja Gasproma i Enela

Izvor: B92, 07.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Gasproma i Enela

"Gasprom" može da izabere manjinski udeo u jednom od pet postrojenja "Enela" u zamenu za zajednički razvoj jednog ruskog nalazišta gasa

Izvršni direktor "Enela" Fulvio Konti (Conti) je u Moskvi izjavio da je njegova kompanija spremna da proda ili zameni postrojenja u Italiji u maksimalnoj vrednosti od 200 miliona dolara, prenela je agencija Blumberg. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Konti je takođe dodao da je rukovodstvo ruskog monopoliste u sektoru prirodnog gasa "Gasprom" obećalo da će se pobrinuti da ruski proizvođač električne energije, u kojem je italijanska kompanija povećala udeo za 23 na gotovo 60 odsto, bude snabdevano gasom sa "Enelovog" ruskog nalazišta.

U saopštenju "Enela" stoji da je ta firma za 972 miliona evra preuzela većinski udeo u ruskom preduzeću OGK-5, sa sedištem u Jekaterinburgu, tako da ukupan paket akcija "Enela" sad vredi oko 2,6 milijardi evra. Prvi paket akcija od 37 odsto je italijanska firma kupila u oktobru 2007. Ruska država poseduje 26 odsto akcija OGK-5 koji za proizvodnju struje koristi gas.

Prvi čovek "Enela" je naveo da ta kompanija ne planira da kupuje dodatne akcije firme OGK-5 i odbio je da odgovori na pitanje da li će ponuditi da preuzime 26 odsto akcija koje su još u državnom vlasništvu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno izjavio kako želi da strani partneri, koji žele pristup ruskim prirodnim resursima, ponude u zamenu postrojenja svojih državnih kompanija, a ne gotovinu.

Tako je nemački energetski gigant E.ON, koji je u februaru preuzeo većinski paket akcija ruskog proizvođača struje OGK-4, prošle nedelje saopštio da će zajedno sa "Gaspromom" početi izgradnju elektrane na gas u Nemačkoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.