Rusija i Ukrajina blizu formiranja gasnog konzorcijuma

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2014, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Ukrajina blizu formiranja gasnog konzorcijuma

12.01.2014. -

Formiranje zajedničkog gasnog konzorcijuma za upravljanje ukrajinskim gasnotransportnim sistemom pominje se već nekoliko godina. Međutim, strane nisu mogle da se dogovore o tome. Ukrajina je tražila revidiranje ugovora za isporuke gasa i ulaženje u konzorcijum evropskih kompanija. Gasprom nije mogao da pristane na to: to je činilo projekat riskantnim i nerentabilnim za gasnog džina.

Svojevremeno je o eventualnom učešću u upravljanju ukrajinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << gasnotransportnim sistemom izjavljivala i Evrokomisija. Međutim, ona je obećala da će pružiti samo 10 odsto neophodnih za modernizaciju sistema sredstava, te samo na kredit. U decembru je Gasprom pružio 30 odsto popust za gas. To je omogućilo Kijevu da već u januaru potpuno odustane od reversnih isporuka skupog gasa iz Mađarske i Poljske. Danas su Kijev i Moskva obnovili pregovore, zato postoje sve šanse da će strane postići kompromis, - smatra direktor Instituta nacionalne enegetike Sergej Pravosudov.

- Ova se tema razmatra odavno, već više od 10 godina. Međutim, posle pružanja Ukrajini bitnog popusta za gas postalo je jasno da bi sledeći korak bila neka uzvratna predaja aktiva Gaspromu. Danas je Kijev počeo da govori da je spreman da razmatra tu varijantu, te da Evropljanji mogu, a da tamo ne učestvuju. To je bilo dovoljno očigledno, jer Evropljani nisu ništa učinili za Ukrajinu – nema ni novca, jeftinog gasa. Zato se sve odvija u očekivanom tempu. Izgleda da će već ove godine biti nešto potpisano.

Jedina evropska kompanija, koja je ranije razmatrala mogućnost priključenja konzorcijumu, davnašnji je partner Gasproma nemačka E.On. Međutim, ona je danas spremna da samo prati proces njegovog stvaranja.

Stvaranje konzorcijuma će rešiti nekoliko problema. Ukrajina će dobiti velike investicije za modernizaciju gasnotransportnog sistema, kojem je akutno potreban remont. Pored toga konzorcijum s Gaspromom garantuje punjenje gasovoda i njegov rad bez gubitaka posle 2015. godine. Onda će proraditi Južni tok, kojim će gas stići u Evropu zaobilazno zemlje-tranzitere. I to, kapacitet gasovoda omogućuje da se odustane od usluga posrednika, što bi ostavilo gasovod praznim, a Ukrajinu bez novca za tranzit. Gasprom može da ostavi ukrajinski gasnotransportni sistem radi transportovanja gasa, ali su mu potrebne garancije transportovanja gasa bez zastoja, - ističe šef odelenja analitičkih istraživanja investicione grupe UNIVER Kapital Dmitrij Aleksandrov.

- Smisao tog konzorcijuma se uglavnom sastoji u tome da bi Gasprom imao punu kontrolu rada gasnotransportnog sistema, izvoza gasa u zapadnom smeru. Posebna je tema raspodele gasa u Ukrajini, tu finasijska vajda Gasproma nije tako očigledna. Međutim, u slučaju obnavljanja ukrajinske ekonomije to tržište može da bude privlačno.

Formiranje konzorcijuma će omogućiti da se učvrste niže ugovorene cene gasa za Ukrajinu, što će sa svoje strane omogućiti njegovu prodaju stanovnicima i preduzećima bez gubitaka, odnosno, pružiti bitnu pomoć ukrajinskoj ekonomiji.

Tatjana Golovanova,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    
Pogledaj vesti o: Gasprom,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.