Rusija: Slavine je zavrnula Ukrajina

Izvor: Politika, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Slavine je zavrnula Ukrajina

Rusija je povećala isporuke preko svih raspoloživih sistema i iz svojih rezervi u Evropi, ali sve to ne može da nadoknadi količine koje su išle preko Ukrajine

Specijalno za „Politiku”

Moskva, 7. januara – Pitanje transporta ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu je prevazišlo komercijalni spor, i ponašanje Ukrajine je potpuno neobjašnjivo – tim rečima je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Aleksandar Medvedev, zamenik predsednika Saveta direktora „Gasproma” prokomentarisao odluku Ukrajine da, jutros, nešto pre devet sati, zatvori poslednji, četvrti gasovod, i tako potpuno liši Rusiju mogućnosti da isporučuje gas Evropi preko njene teritorije. Prethodne noći Ukrajina je nedozvoljeno prisvojila 21 milion kubnih metara gasa koji je Rusija namenila Evropi, pa je od nove godine količina ukradenog gasa ukupno 86 miliona kubnih metara. Pregovori, kako tvrdi ruska strana, nisu prekinuti zato što se dve strane nisu oko nečega složile, već prosto zato što je Juščenko naredio delegaciji Ukrajine da napusti Moskvu. Kako je 31. januara prestao da važi stari ugovor sa Ukrajinom, Moskva je prestala da isporučuje gas „Naftogasu”, a ovaj je nedostajuće količine jednostavno uzeo iz kontingenta namenjenog Evropi. Rusija je svakog dana isporuke Evropi umanjivala za količinu koju je Ukrajina prisvojila, a onda je „Naftogas” počeo da isključuje jedan po jedan (ukupno četiri) gasovod koji snabdeva Zapad. Tako je sav gas ostajao u Ukrajini, pa je danas, na sastanku Alekseja Milera, predsednika Saveta direktora „Gasproma” sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom odlučeno da se potpuno prekine dovod gasa u Ukrajinu. O tome je Putin obavestio i premijera Češke (predsedavajuće EU) Mireka Toplaneka. Isporuka ruskog gasa Ukrajini, prekinuta je u 18 sati i 45 minuta.

Ukrajinska strana je potvrdila prekid snabdevanja, ali uz objašnjenje da je redosled poteza bio obrnut – da je najpre Rusija prekinula transport gasa, da je tek onda Ukrajina zavrnula slavine. Medvedev je tu izjavu nazvao ciničnom, dodavši da je cela Evropa postala talac Ukrajine. Rusija je povećala isporuke preko svih raspoloživih sistema i iz svojih rezervi u Evropi, ali sve to ne može da nadoknadi količine koje su išle preko Ukrajine.

Vladimir Čižov predstavnik Rusije u Evropskoj uniji, pozvao danas Uniju da utiče na Ukrajinu: „Evropska unija ima načina da deluje na Kijev, i mi bismo voleli da ih ona iskoristi, nadamo se da će EU aktivnije raditi sa ukrajinskom stranom koja tradicionalno sluša glas Brisela”, izjavio je Čižov.

Danas se prvi put oglasio ukrajinski predsednik Viktor Juščenkopismom svom ruskom kolegi Medvedevu i predsednicima zemalja EU. Juščenko traži da se naprave dopunski ugovori o tranzitu gasa, na šta je odmah reagovao Aleksej Miler objašnjenjem da takav ugovor između „Naftogasa” i „Gasproma”, već postoji, da su njime određene i obim i tranzitna cena, kao i mehanizam plaćanja, tako da „nikakvi dopunski pregovori o tom dogovoru nisu potrebni”. U sinoćnjem razgovoru s Milerom, sa kojim se sastaje svakodnevno, premijer Putin je tražio da se taj ugovor prezentira Evropskoj komisiji i Evropskoj uniji.

Ljubinka Milinčić

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.