Putinova poruka Srbiji

Izvor: Politika, 21.Nov.2013, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinova poruka Srbiji

Uz „Politiku“ u nedelju poklon dodatak „Južni tok“

Početku radova na srpskom delu „Južnog toka”, u nedelju 24. novembra, kada „Politika” objavljuje i specijalni dodatak posvećen ovom projektu, prisustvovaće direktor „Gasproma” Aleksej Miler, a poruku ruskog predsednika Vladimira Putina pročitaće ministar energetike Aleksandar Novak. Podsetimo, Putin je kada se Srbija odlučila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se priključi projektu „Južni tok” izjavio: „Srbija nam postaje jedan od ključnih partnera u energetici. Gradnjom gasovoda kroz Srbiju, ona postaje važan tranzitni čvor u sistemu dostave ruskog gasa u Evropu.”

Prema dogovoru srpske i ruske strane, Srbija će biti veoma važan distributivni centar iz koga će plavo gorivo poteći jednim krakom u Hrvatsku, drugim u Mađarsku, treći će ići u Republiku Srpsku, a odvojeno od RS biće snabdevana Bosna i Hercegovina, dok će jedan krak voditi do administrativne granice sa Kosovom i Metohijom. Moskva neće potpisivati nikakve sporazume s Prištinom, već se očekuje da će biti formirana firma koja će Prištini prodavati gas na administrativnoj granici.

Iako je za sada snabdevanje Makedonije planirano preko Bugarske, vode se pregovori da se plan izmeni i da Skoplje dobija gas iz Srbije.

LJ. Milinčić

objavljeno: 22.11.2013.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Južnim tokom neće "teći" samo gas

Izvor: B92, 22.Nov.2013, 15:04

Beograd -- Gasovod "Južni tok", čija izgradnja u Srbiji počinje u nedelju 24. novembra, jedna je od najvrednijih investicija u zemlji u poslednjih nekoliko decenija...Investicija vredna više od 1,9 milijardi evra, Srbiji će doneti još bolji geostrateški značaj i poziciju...Zavarivanjem prvog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.