Proglašenjem pobednika završen šesti muzički festival „Boljšoj“

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2018, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašenjem pobednika završen šesti muzički festival „Boljšoj“

Na Mećavniku je sinoć proglašenjem najboljih takmičara i koncertom violinista Romana Simovića i Julijana Rahlina, završen festival ruske klasične muzike „Boljšoj“ koji se šestu godinu zaredom održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“.

U takmičarskom programu „Boljšoj“ festivala, ove godine je učestvovalo više od 60 mladih muzičara iz Srbije, Republike Srpske i Ruske Federacije. U kategoriji od 18 do 25 godina, zlatnu matrjošku je osvojila pijanistkinja Elizaveta Karaulova iz moskovskog konzervatorijuma „P. I. Čajkovski“, srebrna matrjoška je pripala Ivani Damjanov, takođe pijanistkinji iz Akademije umetnosti iz Novog Sada, dok je bronzana matrojška pripala Polini Šarovarovoj, mecosoporanu iz Muzičke škole „V. J. Šebalin“ iz Omska.



Najbolji takmičari uzrasta od 13 do 17 godina su violinistkinja Jana Jakovljević iz Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Beograda, kojoj je pripala zlatna matjoška, zatim violončelistkinja Sara Čano iz Muzičke akademije iz Ljubljane koja je osvojila srebrnu matrjošku, dok je bronzana matrjoška pripala Artjomu Bondaru, klarinetisti iz Dečije umetničke škole „A. M. Kuzmin“ iz Jugre.

O najboljima je odlučivao žiri koji su činili predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.



Nakon proglašenja najboljih, publika je imala prilike da uživa u nastupu gudačkog seksteta Julijana Rahlina koji je oformljen specijalno za festival Boljšoj, a koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan
Đorđević. Posle nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, izveo je u pratnji Simfonijskog orkestra „Boljšoj“ pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera“ koncert za violinu i orkestar u de-duru, Johanesa Bramsa, nakon čega je Simfonijski orkestar izveo Simfoniju br. 6 „Patetična“, Petra Iljiča Čajkovskog.
Tokom četiri dana trajanja festivala, na Mećavniku su nastupile neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice – violinista Nemanja Radulović, pijanista Denis Macujev, gitarista Geri Lukas, kao i najtalentovaniji mladi muzičari iz Srbije i Rusije.

Nakon zvaničnog festivalskog programa, publika je imala prilike da se opusti na koncertu „Vlatko Stefanovski trio“. Kompanija „Gasprom njeft“ je sponzor muzičkog festivala „Boljšoj“ od njegovog osnivanja, sa ciljem promocije mladih muzičkih talenata i jačanja srpsko-ruskih kulturnih veza.

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proglašenjem pobednika završen šesti muzički festival "Boljšoj"

Izvor: B92, 18.Jul.2018

Na Mećavniku je večeras proglašenjem najboljih takmičara i koncertom violinista Romana Simovića i Julijana Rahlina, završen festival ruske klasične muzike "Boljšoj" koji se šestu godinu zaredom održava...U takmičarskom programu "Boljšoj" festivala, ove godine je učestvovalo više od 60 mladih...

Nastavak na B92...

Završen šesti "Boljšoj" festival u Drvengradu

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2018

Tokom festivala mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičili su se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina...U mlađoj kategoriji zlatnu matrjošku osvojila je učenica Osnovne muzičke škole "Petar Konjović"...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.