Priprema morske deonice Južnog toka

Izvor: B92, 25.Dec.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priprema morske deonice Južnog toka

Moskva -- Gasprom će 2011. započeti istražne radove na polaganju podvodne deonice gasovoda "Južni tok", kaže predsednik upravnog odbora gasnog holdinga Aleksej Miler.

"Uskoro će biti završena izrada nacionalne studije izvodljivosti projekta, a 2011. počinjemo sa istražnim radovima za morsku deonicu gasovoda" rekao je Miler.

Projekat "Južni tok" Rusija realizuje u nameri da diverzifikuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maršrute isporuka prirodnog gasa evropskim potrošačima i predviđa izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope.

Kapaciteti "Južnog toka" će se postepeno povećavati, s tim što su kapaciteti podvodne deonice "Južnog toka" projektovani na 63 milijardi kubnih metara godišnje.

Podvodna deonica, koja će polaziti od kompresorske stanice "Ruskaja" na ruskoj strani, do crnomorske obale Bugarske, biće duga oko 900 kilometara, s tim što će najveća dubina na kojoj će se cevovod postaviti iznositi više od dva kilometra.

Za realizaciju kopnene deonice projekta, Rusija je sklopila međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Trenutno je u razradi opšta studija izvodljivosti "Južnog toka", koja obuhvata studiju podvodne deonice i studije izvodljivosti gasovoda na teritoriji zemalja južne i centralne Evrope.

Opšta studija izvodljivosti biće završana, kako je planirano, do februara 2011. godine, dok se puštanje gasovoda u rad planira za decembar 2015. godine.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.