Pojava dvojnika – znak popularnosti

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2010, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojava dvojnika – znak popularnosti

20.08.2010. - U Slovačkoj se pojavio slovački Gasprom

U Slovačkoj se pojavio Gasprom. I to nije šala. Akcionarsko društvo „Gazprom s.r.o", kako je saopšto ruski list Komersant, registrovano je u slovačkom trgovinskom registru pri čemu jedan od predstavnika kompanije nije niko drugi do Nikolaj Medvedev, prezimenjak rukovodioca ruskog Gasprom eksporta Aleksandra Medvedeva. Moskva poriče bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kakvu vezu sa slovačkom firmom. Pojava dvojnika je uobičajena stvar za javne ličnosti: političare, zvezde šou-biznisa. Ali šta stoji iza „kloniranja" ruskog gasnog giganta? Kome i zašto je to bilo potrebno u Slovačkoj? Svoje pretpostavke izneo je za Glas Rusije u telefonskom razgovoru iz Bratislave poznati slovački ekonomista Vladimir Bačišin:

Pojava „Gazprom s.r.o" izazvala je pitanja kod slovačkih državnih organa. Kao prvo, neobična je suma osnivačkog kapitala, nezamisliva za Slovačku - pola milijarde evra, za šta se zainteresovala finansijska policija i poreska služba. U sluvačkoj štampi se navode izjave vodećeg pravnika u sferi formiranja osnivačkog kapitala Ernesta Valka, koji smatra: ruski Gasrpom ima pravo da uloži žalbu protiv slovačkog dvojnika zbog korišćenja svog imena. Istog mišljenja je i ugledni poslovni list Hospodaržske novine. Uopšte glasina i pretpostavki sada je mnoštvo. Ja, na primer, ne verujem onima koji vide rusko poreklo nove firme. Navodno, ona će pretendovati na kupovinu slovačkih podzemnih skladišta gasa sa kasnijom preprodajom moskovskom Gaspromu. Čemu takve složene šeme? Da podsetimo da od 2006. ruski gigant ima dugoročne ugovore za isporuku gasa sa partnerskim organizacijama u Češkoj, firmom Vemeks. Ona aktivno deluje i na teritoriji Slovačke. Ovde problema nema. A uzrok za pojavu priče koja je podigla buku vidim u nečem drugom. Previše je popularan i ugledan ruski Gasprom u Slovačkoj. Bez obzira na poznati incident sa obustavom isporuka plavog goriva početkom prošle godine (svi se sećaju čijom krivicom), njega smatraju kod nas pouzdanim partnerom. Nije zgoreg pozajmiti reputaciju takve kompanije. Koliko znamo slučajeva kada se na internetu registruju domenski nazivi koji se podudaraju sa imenima poznatih kompanija! Ovde je cilj isti - izvlačenje koristi. Ne isključujem da je aktualni slučaj iste vrste. Jednom reči, kao i mnogi kod nas, mislim: Gasprom može da pozove slovačku firmu na odgovornost zbog parazitiranja na njegovom imenu.

Tako smatra ugledni slovački ekonomista Vladimir Bačišin. Između ostalog, Moskva za sada nema formalne osnove da optužuje slovačkog klona za prekršaj. Ipak ovde je već počela provera porekla kompanije. Da podsetimo: Državni gasni koncern Gasrpom nastao je 1989. godine. Na njegovoj osnovi formirano je Rusko akcionarsko društvo, zatim i Otvoreno akcionarsko društvo. U inostranstvu i u Rusiji ono je registrovalo robne marke, koje sa ekskluzivnim pravom može da koristi Gasprom.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.