Izvor: Politika, 18.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS odmah – Južni tok na čekanju

Srpski pregovarački tim koji je nastavio razgovore s predstavnicima „Gasproma” i „Gaspromnjefta” ni juče nije uspeo da izdejstvuje ništa više od onog što piše u Međudržavnom sporazumu i Protokolu o NIS-u potpisanom u januaru ove godine u Moskvi. Po svemu sudeći, do većih promena neće ni doći, već će tako „prekopirani” dokument biti najverovatnije i potpisan u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Moskvi 24. ili 25. novembra na sastanku međuvladinog komiteta, saznaje „Politika” iz izvora bliskih ruskim pregovaračima.

Sa srpske strane, sporazum bi trebalo da potpiše Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar policije, kao predsednik srpskog dela međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu.

Novina je jedino to što bi ruskoj strani, zbog svetske ekonomske krize i velikih troškova koje iziskuje gradnja Južnog toka, više odgovaralo da se samo potpiše kupoprodajni ugovor za NIS, a da se za papire o gradnji paralelnog gasovoda kroz Srbiju i završetku podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor” sačekaju bolja vremena.

Garanciju da će Južni tok sigurno u dogledno vreme preći preko teritorije Srbije, kao i da će naša zemlja dobiti svoje prvo skladište gasa ruska vlada bi dala u posebnom sporazumu koji bi bio zaključen s Vladom Srbije, tvrdi isti izvor.

Taj predlog ruske strane stigao je krajem prošle nedelje i baš kao što ni Rusi ne odgovaraju na mnogobrojne srpske zahteve, tako je i naš pregovarački tim ostao uzdržan na takve želje Rusa. Što, kako saznajemo iz našeg izvora, može da znači samo jedno – da Srbija na takva polovična rešenja sada neće pristati i da to mora da bude vezana trgovina, jer su Rusi, kada su pregovori počinjali, insistirali da NIS mora da ide u paketu s Južnim tokom – ili od posla nema ništa.

Srbija će insistirati da sporazum bude „krovni” – da objedinjuje NIS, gasovod i podzemno skladište gasa, jer je tako predviđeno Međudržavnim sporazumom.

Na opasku da Srbija, kada potpiše kupoprodajni ugovor za 51 odsto NIS-a i za to dobije 400 miliona evra, ne može biti sigurna da će gasovod biti izgrađen, te da bi možda dodatna garancija ruskih zvaničnika dobrodošla, isti izvor kaže da će se insistirati na posebnoj klauzuli u sporazumu kojom će se garantovati gradnja Južnog toka. Ili će se insistirati na tome da se pre ili kasnije vrate akcije NIS-a, u šta on sumnja da će biti izvodljivo.

Iz navedenog izvora saznajemo da, iako u Srbiju još nije stigao odgovor ruskih zvaničnika o zahtevu naše strane da Rusi dodatno otkupe 19,5 odsto akcija za 500 miliona evra, od toga, gotovo je izvesno, neće biti ništa. Inače, niko tokom pregovora ne pominje kada će i kako biti rešeno urgentno pitanje ekologije i otpadnih voda u Pančevu, kako zbog rafinerije tako i zbog „Petrohemije”.

Danas bi u nastavku pregovora, između ostalog, trebalo da bude razmatrano i pitanje kapaciteta gasovoda Južni tok.

Jasna Petrović

[objavljeno: 19/11/2008]
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.