Miler: Srbija može do Turskog toka

Izvor: RTS, 21.Okt.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miler: Srbija može do "Turskog toka"

Predsednik "Gasproma" Aleksej Miler ističe da se Srbija može povezati sa gasovodom koji do Turske ide preko Crnog mora.
Projekat "Turski tok" pretpostavlja izgradnju dva kraka gasovoda iz Rusije do Turske, preko Crnog mora, objasnio je Miler i dodao da će sa prvog kraka, gas ići na tursko tržište.

"Drugi krak je namenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za snabdevanje gasom zemalja južne i jugoistočne Evrope", rekao je Miler za Novosti.
Prema njegovim rečima, "Gasprom" je potpisao Putne mape o razvoju nacionalnih sistema za transport gasa sa ministarstvima Bugarske, Srbije i Mađarske, a operateri za transport gasa veće rade kako bi osigurali da sistemi za transport ovih zemalja budu spremni da prime dodatni gas.
Postoji i varijanta isporuke sa teritorije Turske u pravcu Grčke i dalje, na jug Italije, dodao je direktor "Gasproma".
Miler je istakao da NIS ima jednu od najsavremenijih rafinerija u regionu i mrežu benzinskih stanica u Srbiji i još tri balkanske zemlje.
Dodaje da je to "jedan od vodećih srpskih izvoznika naftnih proizvoda i najatraktivnijih poslodavaca u zemlji".
"Ukupan obim investicija 'Gasprom grupe' i NIS-a u razvoj proizvodne infrastrukture i u nove projekte kompanije približava se sumi od tri milijarde evra", naglasio je Miler.
Od 2013. godine, NIS svake godine uplaćuje u budžet Srbije više od milijardu evra, što je od 13 do 15 odsto budžeta zemlje, istakao je Miler.
"Na kraju prve polovine 2018. godine plaćanja su iznosila gotovo 700 miliona evra. Kao što vidite, rezultati govore sami za sebe", zaključio je Miler za Novosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.