Izvor: B92, 28.Maj.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kravčenko: NIS će biti profitabilan

Moskva -- NIS očekuje da će u ovoj godini poslovati profitabilno, prvi put nakon poslednjih nekoliko godina, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

On je za mesečnik Gasprom kazao da ključnu ulogu u tome treba da odigraju tekuće smanjenje troškova, promena asortimana proizvoda, prerade i strukture prodaje.

"Tokom prošle godine uspeli smo da zaustavimo tendenciju rasta gubitaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Od februara do decembra 2009. godine neto dobit NIS-a iznosila je 2,7 milijardi dinara", rekao je Kravčenko.

Kompanija Gasrpomnjeft, ćerka firma ruske državne kompanije Gasrpom, preuzela je u februaru prošle godine upravljanje NIS-om, nakon što je platila 400 milione evra za 51 odsto kapitala srpske kompanije.

Kravčenko je izrazio žaljenje što kompanija nije uspela da kompenzuje gubitke napravljene u prvom tromesečju 2009, koje su posledica globalne finansijske krize, tako da je na kraju prošle godine zabeležen gubitak.

On je dodao da su, međutim, u poređenju sa 2008. godinom, gubici znatno smanjeni.

"U finanijskom izveštaju suma gibitaka iznosiće 37,6 milijardi dinara, jer će rezultati biti korigovani u skladu sa zahtevima Međunarodnog sistema finansijskih izveštaja", kazao je Kravčenko.

Od te sume, precizirao je, 4,3 milijarde dinara su rezerva za imovinske sporove.

U bilans kompanije bilo je uračunato i 113.000 tona sirove naftne iz naftovoda Janaf, vrednosti 2,7 milijardi dinara, kazao je Kravčenko i dodao da su hrvatske vlasti konfiskovale tu naftu početkom 1990.godine.

Prema njegovim rečima, na sličan način bila je otpisana i druga imovina NIS-a koja je bila uračunata u bilans, ali se našla u rukama drugih.

Pored toga, naveo je Kravčenko, u gubitke su uključeni i "loši" dugovi državnih kompanija prema NIS-u, koji su se pojavili od 2005. do 2008. godine, u iznosu od oko 12 milijardi dinara.

Ozbiljna suma otpisana je zbog korekcije cene imovine, 14,5 milijardi dinara, a ostala sredstva otišla su na neefikasni konsalting, akcije firmi koje su bankrotirale, a bile su u svojini NIS-a, kazao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Poslovodstvo NIS-a ranije je objavlilo da u ovoj godini očekuje dobit od 1,9 milijardi dinara. Gubitak kompanije iz poslovanja u 2009. bio je 4,4 milijarde dinara, ali je zbog usklađivanja sa međunarodnim finansijskim standardima gubitak dostigao 37,6 milijardi dinara.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dinkić veruje da će se kurs stabilizovati

Izvor: Blic, 28.Maj.2010

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da veruje da će kurs dinara biti stabilizovan...Dinkić je na Poslovnom forumu u Beogradu na kome učestvuje oko 60 slovenačkih kompanija koje predvodi Nova mariborska banka, rekao da je zahvaljujući politici fleksibilnog kursa u prvom kvartalu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.