„Južni tok“ će kasniti dve godine?

Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Južni tok“ će kasniti dve godine?

MOSKVA - Puštanje u opticaj gasovoda „Južni tok“, čiji bi jedan krak trebalo da prođe i kroz Srbiju, ukupnog kapaciteta 31 milijardu kubnih metara godišnje, moglo bi da kasni najmanje dve godine, piše moskovski ekonomski dnevnik Vedomosti. List piše da je šef uprave „Gasproma“ Aleksej Miler najavio još u januaru da će eksploatacija „Južnog toka“ početi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 2013. godine i da je ocenio taj rok „realnim“.

Ali, dnevnik navodi da se prema „Gaspromovom“ Planu generalnog razvoja gasnog sektora do 2030, čiju kopiju poseduje, početak eksploatacije odlaže na najmanje dve godine i da su periodi etapnog uvođenja gasovoda planirani od 2015- 2024. U tom dokumentu je prvi put pomenut i projektovani kapacitet od 31 milijardu kubnih metara godišnje, ističe list. Tim dokumentom, rokovi početka eksploatacije drugog velikog projekta, „Severnog toka“, fiksirani su za kasniji period - najpre je bio plan da se završi do 2010. godine, a novi rok je 2011. godina, navodi dnevnik.

- Rokovi uvođenja perspektivnih objekata, uključujući „Južni tok“, određivaće se u zavisnosti od situacije u spoljnim i unutrašnjim tržištima, državne politike u toj oblasti, kretanja cene metala i drugih faktora - prenosi list detalje dokumenta. List dalje navodi, pozivajući se na neimenovanog predstavnika „Gasproma“, da će tačan početak eksploatacije biti određen tek posle izrade tehničke dokumentacije.

„NABUKO“ GOTOV 2013. GODINE

Projektovana vrednost gasovoda „Nabuko“ - koji će biti postavljen na teritorijama Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije i možda Nemačke, uz zaobilaženje Rusije - procenjuje se na 7,3 milijarde dolara, a njegov kapacitet treba da iznosi 26 do 32 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Planirano je da izgradnja otpočne 2010. godine i bude okončana 2013.

Tu dokumentaciju za sve delove na teritorijama raznih država „Gasprom“ namerava da pripremi do trećeg kvartala 2009. godine. Rokovi će, takođe, zavisiti od uspeha pregovora o trasi gasovoda, od obima gasa koji se transportuje preko teritorija zemalja učesnica, kao i od principa uprave zajedničkim preduzećima, koja se osnivaju radi izgradnje i eksploatacije gasovoda, dodao je taj predstavnik „Gasproma“.

Vedomosti citiraju i moskovske analitičare koji kažu da svaka godina odlaganja može da poveća cenu projekta pet do deset odsto, kao i da su prve procene o izgradnji gasovoda bile nerealne, te da će izgradnja trajati pet do sedam godina. Da bi se „Južni tok“ pustio u eksploataciju, još treba izgraditi i oko 2.400 kilometara gasovoda na teritoriji Rusije, prenosi list sadržaj dokumenta i napominje da nije jasno od kojih će bušotina krenuti.

Raniji planovi za „Južni tok“ su se po rokovima podudarali sa konkurentskim projektom „Nabuko“. „Nabuko“ ima šansu da prvi osvoji centralnoevropsko tržište i tada će „Gasprom“ morati da prepravi planove o puštanju u pogon „Južnog toka“, smatra analitičar Konstantin Čerpanov.

Sadašnja finansijska kriza u svetu se neće bitnije odraziti na realizaciju izgradnje gasovoda „Nabuko“, kojim će gas iz prikaspijskih zemalja biti isporučivan u Evropu, izjavio je specijalni predstavnik Mađarske u tom projektu Mihalj Bajer. On, međutim, nije isključio mogućnost da za „formiranje paketa za finansiranje tog projekta bude potrebno nešto više vremena nego što je planirano“, mada ne duže od nekoliko meseci. „U toku su rad na komercijalnom delu projekta i politička priprema. Naši finansijski partneri, koji su ranije izrazili spremnost da investiraju u ‘Nabuko’, nisu promenili stavove“, rekao je Bajer u Vašingtonu, gde je doputovao radi razmatranja perspektive „Nabuka“, s obzirom na to da su SAD najveći svetski potrošač energenata.

Ma dokle vise da se lazemo,mi da smo vredni bili bi AMerika a AMerika bi bila Rusija a ne obrnuto,dakle svi smo kabadahije,lenjivci i zavidjivci i tako necemo daleko....

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.