Gasprom:Posrednik u isporuci praksa

Izvor: B92, 24.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom:Posrednik u isporuci praksa

Moskva/Beograd -- Ruski Gasprom smatra da je praksa isporučivanja gasa Srbiji preko posrednika "potpuno uobičajena", rekli su izvori iz te kompanije moskovskom Komersantu.

Ti izvori su naveli da za račun marže od prodaje, "koja je u skladu sa svetskom praksom, Jugorosgas realizuje sopstvene investicione projekte".

"Među njima, realizuje projekte za izgradnju gasovoda, gasifikaciju juga Srbije i, u suštini, razvija upotrebu gasa u državi", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveli su ti izvori. "Komersant" ocenjuje da skandal u vezi sa isporukama ruskog gasa Srbiji može imati dalekosežne posledice.

Skandal je iniciralo potpisivanje godišnjeg protokola uz ugovor o isprukama gasa Srbiji, koji predviđa da u 2009. godini Srbiji bude isporučeno 2.390 miliona kubnih metara gasa u iznosu od 700 miliona evra.

Mada takav dokument obe strane potpisuju svake godine, ovog puta su u Srbiji uvučeni u skandal članovi vlade, a mnogi političari su zatražili od vlasti da se "stavi tačka na gasnu mafiju", navodi list.

Ispostavilo se da je Saša Ilić, osim što je imao direktorsku fotelju u Srbijagasu, još i potpredsednik Jugorosgasa, pa ispada da je dokument potpisao "sam sa sobom", piše list. Takođe, dodaje dnevnik, ulje na vatru dolilo je i to što je "njegova poseta Moskvi bila obavijena velom tajne".

Ambasada Srbije u Moskvi nije imala nikakve veze sa organizacijom njegove posete, srpski mediji su saznali za nju tek kada je dao kratku izjavu ruskim agencijama, kada čak nije ni pomenuo glavni cilj svoje posete.

Komersant piše da je burno razmatranje potpisivanja tog dokumenta "reanimiralo" temu rusko-srpskih energetskih sporazuma.

Beograd je primetio i da je u generalnom planu razvoja gasne industrije do 2030. godine, datum uvodjenja u eksploataciju Južnog toka pomeren sa 2013. godine na 2015. godinu.

Pored toga, šef Gasproma Aleksej Miler je prošle nedelje pregovarao sa predstavnicima rumunskih kompanija o uključivanje Rumunije u Južni tok, i kao moguće zamene za Bugarsku, navodi list.

Dnevnik zaključuje da su zbog sveta toga u Srbiji skloni oceni da su se kod Gasproma u realizaciji projekta pojavili problemi.

List citira neimenovanog sagovornika bliskog srpskoj vladi da u gasnom aranžmanu ostaje mnogo otvorenih pitanja - kada će Srbija dobiti ruski gas, po kojoj ceni, gde će proći gasovod, a da se sad pojavio i posrednik.

"Ako problem sa Jugorosgasom ne bude brzo rešen, sumnje o koristi gasnog aranžamana sa Rusijom će samo ojačati, a protivnici će imati još jedan adut", prenosi list reči tog sagovornika.

Koštunica: Vlada nije odlučivala o kupovini udela u Jugorosgasu

Bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da se Ministarstvo energetike, a ni vlada dok je on bio na njenom čelu, nikada nije izjašnjavala o kupovini 25 odsto akcija "Jugorosgasa", jer takav zahtev nikada nije bio dostavljen.

"Vlasnička struktura 'Jugorosgasa' nikada se nije našla ni pred Ministarstvom energetike, niti pred Vladom Srbije", rekao je Koštunica na pitanje zašto Srbija nije kupila 25 odsto vlasništva "Jugorosgasa", nego je "Gasprom" sa 75 odsto udela postao većinski vlasnik tog zajedničkog preduzeća.

Komentarišući tvrdnje da je Upravni odbor NIS-a, maja 2005. godine predložio vladi da kupi 25 odsto akcija "Jugorosgasa", Koštunica je naglasio da na vladi nikada nije bio takav dokument.

"Zna se ko je u to vreme bio direktor "Srbijagasa", ta stvar nikada nije razmatra ni u ministarstvu ni u vladi", rekao je lider Demokatske stranke Srbije i dodao da je posredovanje "Jugorosgasa" bio uslov ruske strane za potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa "Gaspromom" decembra 2006. godine.

Koštunica je ocenio da je "celokupni aranžman bio takav da Srbija ima najpovoljnije uslove oko snabdevanja gasom i cene gasa, posle Belorusije, i da to jeste povoljan aranžman".

Prema njegovim rečima, u daljim pregovorima oko zaključenja energetskog sporazuma sa Rusijom može se u budućnosti otvoriti pitanje da li nam je potreban posrednik oko uvoza gasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.