Gas za Srbiju u Mađarskoj

Izvor: RTS, 06.Avg.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas za Srbiju u Mađarskoj

Ruski "Gasprom" će obezbediti 200 miliona kubnih metara gasa za srpsko tržište koji će biti uskladišten u Mađarskoj.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da je u Beču sa predstavnicma "Gasporoma" principijelno dogovoreno da ruski partner obezbedi skladištenje 200 miliona kubnih metara gasa u skladištima u Mađarskoj koje bi se koristilo u slučaju potrebe za potrošače u Srbiji.

"To znači da bi " >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gasprom" trebalo da obezbedi potrebnu količinu gasa i skladišne kapacitete", izjavio je Bajatović u telefonskoj izjavi Tanjgu.

Rekao je da troškove obezbeđenja transporta gasa i same transportne mogućnosti treba da završi "Srbijagas".

"Praktično, to bi značilo da bi u Mađarskoj, za potrebe srpskog tržišta, bilo ozbezbeđeno 200 miliona metara kubnih gasa, koje bi se u slučaju krize povlačilo u količini do tri miliona metara kubnih dnevno", objasnio je Bajatović.

Prema njegovim rečima, ukoliko ne bi bilo "neke nove rusko-ukrajinske krize" ili nekih problema u isporuci tog energenta, te količine gasa bi bile komercijalno povučene i prodate na srpskom tržištu.

"I, u slučaju krize i u slučaju komercijalne realizacije, cena tog gasa za srpsko tržište bi bila ona cena po kojoj, inače, nabavljamo gas od "Jugorosgasa", istakao je Bajatović.

On je dodao da će se u naredne dve do tri sedmice operativno raditi na sprovođenju ovog sporazuma navodeći da će nakon toga biti potpisani "odgovarajući dokumenti i ugovori koji bi, i u komercijalnom smislu, to do kraja završili".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.