E.ON Rurgas prodao akcije Gasproma

Izvor: B92, 02.Dec.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

E.ON Rurgas prodao akcije Gasproma

Moskva -- Nemački energetski koncern E.ON Rurgas, najveći strani akcionar Gasproma, je dogovorio prodaju 3,5 procenata akcija tog ruskog holdinga, za 3,4 miljarde evra.

Udeo od 2,7 procenata kupila je ruska "Vnještorgovij banka" (VTB), dok je 0,8 odsto prodato na otvorenom tržištu.

E.ON je od prodaje akcija ruskog gasnog monopoliste zaradio 3,4 milijarde evra, ali se visina kupoprodajne transakcije sa VTB ne objavljuje.

Nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koncern naglašava da prodaja akcija Gasproma ne znači promenu strategije poslovanja u Rusiji, i ukazuje da namerava i dalje aktivno da investira u sektor gasa i proizvodnju električne energije u toj zemlji.

E.ON je počeo sa kupovinom akcija ruskog Gasproma 1998. godine, a do 2003. koncern je raspolagao sa oko 6,5 procenata akcija. Kasnije, E.ON je tri odsto udela preneo Gaspromu, u okviru razmene aktive.

Prodaja paketa od 3,5 procenata je deo plana nemačke kompanije da se oslobodi dela svoje imovine, kako bi isplatila dugove od preko 40 milijardi evra.

Početkom novembra, izvrsni direktor koncerna Johanes Tajsen je izjavio da kompanija planira da od 2011. do 2013. godine, od prodaje aktive obezbedi 15 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.