Nemački E.ON Rurgas prodao akcije Gasproma

Izvor: Blic, 02.Dec.2010, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački "E.ON Rurgas" prodao akcije "Gasproma"

MOSKVA - Nemački energetski koncern "E.ON Rurgas", najveći strani akcionar "Gasproma", saopštio je danas da je dogovorio prodaju 3,5 procenata akcija tog ruskog gasnog holdinga, za 3,4 miljarde evra.

Udeo od 2,7 procenata kupila je ruska banka VTB (Vnještorgovij bank), dok je 0,8 odsto prodato na otvorenom tržištu.

E.ON je od prodaje akcija ruskog gasnog monopoliste zaradio 3,4 milijarde evra, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se visina kupoprodajne transakcije sa VTB ne objavljuje.

E.ON je počeo sa kupovinom akcija ruskog "Gasproma" 1998. godine, a do 2003. koncern je raspolagao sa oko 6,5 procenata akcija. Kasnije je E.ON preneo "Gaspromu" tri odsto udela u okviru razmene aktive.

Nemački koncern naglašava da prodaja akcija "Gasproma" ne znači promenu strategije poslovanja u Rusiji, te ukazuje da namerava i dalje aktivno da investira u sektor gasa i proizvodnju električne energije u toj zemlji.

Prodaja paketa od 3,5 procenata je deo plana nemačke kompanije da se oslobodi dela svoje imovine, kako bi isplatila dugove od preko 40 milijardi evra.

Početkom novembra, izvrsni direktor koncerna Johanes Tajsen je izjavio da kompanija planira da od 2011. do 2013. godine, od prodaje aktive obezbedi 15 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

E.ON Rurgas prodao akcije Gasproma

Izvor: B92, 02.Dec.2010

Moskva -- Nemački energetski koncern E.ON Rurgas, najveći strani akcionar Gasproma, je dogovorio prodaju 3,5 procenata akcija tog ruskog holdinga, za 3,4 miljarde evra...Udeo od 2,7 procenata kupila je ruska "Vnještorgovij banka" (VTB), dok je 0,8 odsto prodato na otvorenom tržištu. ..E.ON je od...

Nastavak na B92...

PepsiCo za 5,4 milijarde dolara preuzima ruski WBD

Izvor: Capital.ba, 02.Dec.2010

NJUJORK, Američki proizvođač bezalkoholnih pića PepsiCo danas je izvijestio da je dogovorio preuzimanje ruskog proizvođača voćnih sokova i mlijeka Wimm-Bill-Dann. Iz PepsiCo-a su poručili da će kupiti 66 odsto akcija WBD-a za 3,8 milijardi dolara, a nakon završetka te transakcije preuzet će...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.