Antonić: Srpska bogata energentima

Izvor: Capital.ba, 24.Mar.2023, 15:02

Antonić: Srpska bogata energentima

TREBINJE – Republika Srpska ne oskudijeva energentima, naftom i gasom, ima najbolje cijene u regionu i dovoljne količine gasa, izjavio je u Trebinju direktor firme “Gas-Res” Momčilo Antonić. FOTO: Srna Nakon panela “Regionalni pristup snabdijevanja energentima /gas, nafta, ugalj s osvrtom na proces dekarbonizacije u regionu” u okviru Samita energetike “SET Trebinje 2023”, Antonić je izjavio novinarima da gasni sektor zavisi od direktnog ugovora sa “ >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << Gasprom eksportom”, buduće gasifikacije Republike Srpske, ali i dobrih odnosa sa snabdjevačima iz regiona. “Već se dešava stabilizacija cijena – prvi kvartal je imao pad od 10 odsto, drugi kvartal će imati sniženje do 15 odsto. Cijene se stabilizuju”, rekao je Antonić. On je ukazao da je u gasnom sektoru neizvjesno vrijeme, s obzirom na to da je Rusija glavni izvoznik prirodnog gasa za ovo tržište, te izrazio nadu da će u narednom periodu biti stabilnije. “Republika Srpska ima najkomotniju situaciju sa energentima u regionu, trenutno imamo najbolje cijene i dovoljne količine gasa”, naglasio je Antonić. Direktor firme “Sarajevo-gas” Nedeljeko Elek rekao je da su u posljednje dvije godine svi svjesni da ne postoji trajna stabilnost u energetskom sektoru, te istakao značaj gasifikacije Republike Srpske. Elek je rekao da je energetski sektor najviše pogođen krizom i globalnim dešavanjima, te istakao da je zbog toga važan i Samit energetike u Trebinju, a da će zaključci sa ovog događaja biti vodilja u narednom periodu. “Republika Srpska je jedna od rijetkih koja izvozi struju, imamo ugovor sa Rusima za gas. Kada je riječ o nafti, zavisimo od svjetskog tržišta, ali možemo reći da smo jedno od stabilnijih tržišta u ovom dijelu Evrope”, naglasio je Elek. Član Izvršnog odbora Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Tomislav Mićović izjavio je da Samit energetike potvrđuje koliko niko ne može izolovano da posmatra svoje tržište u oblasti energetike, te da su regionalna saradnja i odnosi neminovnost. “Trebinje može da se izbori za status da okuplja zemlje regiona u oblasti energetike. Na ovom samitu se iznose stavovi i zaključci o razvoju energetike iz regiona. Značajne su sve teme koje se odnose na budućnost energetike, šta je to što je bitno s aspekta zaštite životne sredine, ekonomije, sigurnosti u snabdevanju i slično”, rekao je Mićović. Samit, za koji se prijavilo 720 učesnika, održava se pod sloganom “Energetska stabilnost Balkana”, a organizuju ga “Elektroprivreda Republike Srpske”, preduzeće “SET Trebinje” i grad. Skup se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. Srna Чланак Antonić: Srpska ima nakomotniju situaciju sa energentima u regionu се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Branković: Trebinje sa SET-om centar energetike regiona

Izvor: Capital.ba, 24.Mar.2023

TREBINJE – Četvrti Samit energetike “SET Trebinje 2023” bio je veoma uspješan sa rekordnim brojem učesnika i postavio je Trebinje kao centar energetike u regionu, izjavio je danas direktor SET-a Aleksandar Branković. On je na završnoj konferenciji za novinare ovogodišnjeg SET-a rekao da...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.