Žipe: Cilj oslabiti Gadafija

Izvor: B92, 04.Maj.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žipe: Cilj oslabiti Gadafija

Pariz -- Francuski ministar inostranih poslova izjavio da međunarodne snage žele da bombardovanjem strateških ciljeva u Libiji oslabe, a ne da ubiju Moamera Gadafija.

Alen Žipe je rekao da mešunarodna kolqacija pokušava da destabilizuje Gadafijeve vojne sposobnosti dok istovremeno pokušava da nađe političko rešenje.

"Nas cilj nije da ubijemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gadafija", izjavio je Žipe francuskom kanalu "Frans 24" ističući da je smrt jednog od Gadafijevih sinova "kolateralna šteta", preneo je AFP.

"Mi gađamo vojne ciljeve u Tripoliju" u pokušaju da oslabimo Gadafijev režim, koji se surovo bori protiv pobunjenika, koje Francuska priznaje, rekao je francuski šef diplomatije.

On je naveo da nema reči o tome da su se međunarodne snage "zaglavile" u Libiji i dodao da se nada da akcija neće trajati više od nekoliko nedelja, donosno najviše nekoliko meseci.

"Mi izvodimo napade da bismo destabilizovali Gadafijeve vojne sposobnosti i u isto vreme tražimo način da se postigne političko rešenje", istakao je Žipe i dodao da napadi neće prestati dok Gadafijevi kapaciteti ne budu neutralizovani.

On je odbacio Gadafijev predlog o prekidu vatre, jer smatra da bi to moglo da dovede do podele zemlje na istočni i zapadni deo, insistirajući na tome da Gadafijeve snage treba da se povuku iz gradova koje su okupirali.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi,   Tripoli

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.