Zaustavljena saradnja s Libijom

Izvor: B92, 02.Mar.2011, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljena saradnja s Libijom

Beograd -- Srbija zamrzla vojno-ekonomsku saradnju sa Libijom. Istovremeno se u Skupštini našao predlog za ukidanje viza Libiji.

Srbija je zamrzla vojno-ekonomsku saradnju sa Libijom posle odluke Ujedinjenih nacija.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže i da niko od aktivnih i penzionisanih pripadnika Vojske ne učestvuje u događajima u toj zemlji.

Ipak, izgleda da naša zemlja i dalje gaji specijalne veze sa Libijom - Skupština Srbije razmatra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukidanje viza Tripoliju, a vođa libijske države Moamer Gadafi i dalje je počasni doktor srpskog Univerziteta Megatrend.

Svi srpski poslovi sa Libijom su zamrznuti. Zaustavljen je i projekat izgradnje Vojno-medicinske akademije nalik našoj u Tripoliju.

Sindikati "Zastave oružja" upozoravaju da će zbog krize biti ugroženi višemilionski poslovi sa Libijom ali u ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da naša zemlja poslove obustavlja zbog odluke UN.

Ministar odbrane podsetio su njegov resor i država Srbija imali dobre odnose s Libijom i rekao da se nada da će veliki projekti koji su započeti s tom zemljom biti nastavljeni pošto se prilike stabilizuju.

Dogovor o izgradnji vojne bolnice u Tripoliju se pomera, ali verujem da će se stanje stabilizovati, jer je to interes libijskog naroda i vojske, i da će posao biti pokrenut, rekao je Šutanovac posle otvaranja Centra za hiperbaričnu medicinu na Vojnomedicinskoj akademiji.

Šutanovac je ocenio da je važno što je Srbija sprečila spekulacije da su pripadnici njene armije umešani u događanja u Libiji.

Na pitanje novinara da li je Srbija bila dovoljno glasna u osudi nasilja u toj zemlji, Dragan Šutanovac je odgovorio da je Srbija bila "dovoljno glasna i jasna u odnosu na svoju snagu".

Ministar je naveo da i u Angoli, kao i u Libiji, postoji interesovanje za izgradnju vojne bolnice - ekvivalenta VMA i da će, ukoliko taj posao bude dobijen, to biti velika šansa, ne samo za odbrambenu isdustriju i vojnu mediciju, već i za građevinsku industriju Srbije.

Prekidamo veze, a razmatramo ukidanje viza

Srbija je i u Savetu za ljudska prava UN u Ženevi osudila događaje u Libiji. U tekstu koji je podnela Mađarska u ime Unije navodi se da libijske vlasti sprovode nasilje nad mirnim demonstrantima i da ima mnogo dokaza i o zločinima protiv čovečnosti.

Međutim, na dnevnom redu Skupštine je predlog o ukidanju viza Libiji.

Prema rečima predsednik Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove Dragoljuba Mićunovića, očiglegno je da se to uradilo u nekom ranije zamišljenom projektu.

Mićunović je dodao da je dobro sarađivati sa mnogim zemljama, ali da se još jednom pokazalo da se mora voditi računa da li pojedine zemlje priznaju i poštuju ljudska prava, a ne samo "da ih gledamo sa stanovišta nekih naših interesa, bilo ekonomskih, bilo političkih".

"Važno je da Srbija ima svoje nacionalne interese, ali je važno i da ima stav da zemlja koja ubija svoje građane, puca na demonstrante, veša i kamenuje žene, da je to režim sa kojim Srbija ne treba da razvija prijateljske odnose", rekao je Mićunović.

Ljajić: Srbija postigla pravu meru

Međutim, ministar rada Rasim Ljajić misli da je Srbija na adekvatan način osudila kršenje ljudskih prava u Libiji.

On je izjavio da Srbija osuđuje svaki vid kršenja ljudskih prava, pa i u Libiji, ali da od toga ne treba praviti posebnu politiku na međunarodnom planu.

Što se tiče osude događaja u Libiji, ne treba da budemo veći katolici od pape, niti treba da ćutimo nad evidentnom činjenicom da je bilo teških zločina i kršenja ljudskih prava", rekao je Ljajić novinarima nakon otvaranja Sajma zapošljavanja.

"Mislim da smo u te dve stvari postigli meru", ocenio je ministar rada i socijalne politike.

Upitan da li su zvaničnici Srbije na adekvatan način osudili zločine u Libiji, Rasim Ljajić je rekao da se Srbija pre svega rukovodila vlastitim političkim, ekonomskim i drugim interesima.

"Prvi interes je bio da bezbedno evakuišemo naše građane iz Libije kao što su postupile i sve druge zemlje", naveo je Ljajić.

Gadafi počasni doktor na Megatrendu

Dokaz specijalnih veza koje je Beograd negovao sa Tripolijem svakako je i titula počasnog doktora koju je Univerzitet Megatrend dodelio Muameru Gadafiju 2006. godine.

Podsetimo, Generalna skupština UN suspendovala je članstvo Libije u Savetu za ljudska prava, zbog brutalnog suzbijanja protesta u toj zemlji. Takođe, beogradska štampa piše da je Srbija u UN podržala osudu masovnih kršenja ljudskih prava u Libiji, ali to nije htela da "na sav glas obznani", o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Rektor Univerziteta Mića Jovanović u svom lap topu još čuva slike sa svečane dodele doktorske titule. Kaže da mu se nimalo ne sviđa ono što na televiziji vidi iz Libije.

Iako mu smetaju vesti koje stižu iz Tripolija, Jovanović smatra da bi danas bilo deplasirano poništiti odluku o dodeli počasne titule doktora Gadafiju, budući na drugačije okolnosti kada je ona uručena.

Megatrend je Gadafiju uz svečanu diplomu dodelio i zlatnu medalju od čistog 22-karatnog zlata.

Gadafi je to priznanje, kako objašnjava Jovanović, zaslužio zbog svog projekta "Velika reka", odnosno navodnjavanja 70 procenata pustinje Sahare.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaustavljena saradnja s Libijom

Izvor: Šumadija Press, 02.Mar.2011

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je Beograd zaustavio svaku vrstu vojno-ekonomske saradnje sa Libijom, na osnovu odluke Ujedinjenih nacija.

Nastavak na Šumadija Press...

Zamrznuta saradnja, razmatraju se vize

Izvor: VOA, 02.Mar.2011

Srbija zamrzla vojno-ekonomsku saradnju sa Libijom, dok je istovremeno u parlament stigao predlog za ukidanje viza građanima te zemlje

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.