Tužilac: Gadafi želeo da pobije svoj narod

Izvor: S media, 05.Apr.2011, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac: Gadafi želeo da pobije svoj narod

Tužilac Medjunarodnog krivičnog suda u Hagu Luis Moreno-Okampo izjavio je da je ubistvo civila u Libiji "smišljeni plan" vlade libijskog lidera Moamera Gadafija i dodao da želi da ispita bivšeg šefa libijske diplomatije Musu Kusu, koji je prošle nedelje prebegao u Veliku Britaniju.

"Imamo pouzdane dokaze da je ubistvo civila smišljen plan", rekao je argentinski tužilac Moreno-Okampo AFP-u i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da su u januaru posle pobune u Tunisu, libijske vlasti "počele da se pripremaju za suočavanje s problemima u Libiji".

Protesti u Libiji su počeli polovinom februara, a Moreno-Okampo je 3. marta počeo istragu o zločinima protiv čovečnosti koja se prvenstveno odnosi na Gadafija i njegova tri sina.

Istraga se odnosi i na Kusu, koji, prema rečima tužioca, poseduje značajne informacije o unutrašnjem radu Gadafijeve vlade. Moreno-Okampo je rekao prošlog meseca da su Gadafi i Kusa prve moguće osumnjičene osobe za zločine protiv čovečnosti.

Libija: Američki avioni više ne učestvuju borbenim akcijama

Britanija u Libiji još šest meseci

Gadafiju i sinovi okreću leđa?!

Argentinski tužilac je dodao da to što je Kusa podneo ostavku, "predstavlja način da izbegne krivičnu odgovornost".

Moreno-Okampo je rekao da je u planu dobijanje naloga za hapšenje kroz nekoliko nedelja, pošto Sud obavesti Savet bezbednosti UN o toku istrage, što je zakazano za 4. maj.

To je prvi put od kada je formiran Sud, 2002. godine da tužilac tako brzo pokrene istragu. Istragom su obuhvaćeni pored Gadafija, njegovih sinova i Kuse, i bivši premijer Abu Zejid Omar Dorda, kao i još tri visoka zvaničnika, čija imena nisu saopštena.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.