Svetska potraga  za blagom familije Gadafi

Izvor: Blic, 05.Mar.2011, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska potraga za blagom familije Gadafi

Borbe za prevlast u Libiji između snaga pod komandom nastavile su da besne i juče, a uporedo sa njima krenula je i borba za kontrolu nad Libijskim investicionim fondom, suverenim kapitalnim fondom koji raspolaže sa oko 70 milijardi dolara, tek je počela.

Ovaj fond, koji ima značajne količine gotovog novca i udeo u nekoliko elitnih evropskih kompanija - uključujući i britansku izdavačku kuću "Pirson” i italijanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fudbalski klub Juventus - osnovao je Saif al-Islam, jedan od Gadafijevih sinova koji je svojevremeno smatran glavnim reformistom u svojoj porodici.

Fond je osnovan 2006, a Saif ga je koristio u nastojanju da pokaže da je Libija spremna na otvaranje prema Zapadu. Uz pomoć ovog fonda oko sebe je okupljao čitav niz uticajnih ličnosti, među kojima su i članovi porodice Rotštild, britanski princ Endrju, bivši komesar za trgovinu EU Piter Mendelson, vodeći italijanski privrednici, a takođe i američki investitori Stiven Švarcman iz grupacije "Blekstoun” i Dejvid M. Rubinštajn iz grupacije "Karlajl”. Zvanični rukovodilac Fonda je Muhamed Lajas, po mnogima najiskusniji libijski međunarodni bankar.

Potraga za libijskim skrivenim blagom - KLIKNI za uvećanje grafike (+)

Sajt "CNN Mani” tvrdi da je Libija milijarde dolara zarade od prodaje nafte tokom godina investirala u najmanje 35 zemalja na četiri kontinenta. SAD planiraju da zamrznu sva sredstva Libijskog investicionog fonda koja se nalaze pod kontrolom američkih institucija, mada Vašington nije javno naveo ni jednu banku, niti konkretnu imovinu o kojoj je reč.

U Britaniji, pak, zvaničnici tvrde da će Fond biti sprečen da proda ili vrati u Libiju svoju imovinu, u koju se pored udela u "Pirsonu”, izdavaču listova "Fajnenšel tajms” i "Ekonomist”, ubrajaju i investicije u nekretnine u Londonu.

Još, međutim, nije jasno u kojoj meri je oko 50 milijardi u gotovom novcu i kratkoročnim obveznicama kojima Fond raspolaže dostupno režimu Saifovog oca, Moamera Gadafija. Praktično celokupno libijsko bogatstvo potiče od nafte, i mada ova zemlja po svoj prilici sedi na brdu gotovog novca, aktiviranje tolikih suma za kupovinu oružja ili angažovanje stranih plaćenika na međunarodnom tržištu verovatno bi bilo veoma teško ostvarljivo. Pored sredstava Fonda, i Libijska centralna banka raspolaže, prema proceni MMF, rezervama od oko 110 milijardi dolara, odnosno gotovim novcem u iznosu od oko 160 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Libije.

Od kako je prošlog meseca u govoru o "rekama krvi” prvi put izrazio rešenost svoje porodice da na vlasti ostane po svaku cenu, nekada širok krug poznanika Gadafijevog sina drastično se suzio. U Britaniji se prijateljstvo pretvorilo u averziju, dok je u Italiji, gde je Fond najintenzivnije investirao, delimično i zbog dugotrajnih veza koje datiraju još iz perioda italijanske kolonizacije Libije, reakcija bila odmerenija. Andrea Anjeli, predsednik Juventusa, izjavio je da ga ne zabrinjava udeo od oko sedam odsto libijskog udela u vlasništvu ovog kluba, koji se vezuje za Gadafijevog sina Sadija, bivšeg profesionalnog fudbalera.

Tenkovima na pobunjenike

Sukobi između pristalica i protivnika Gadafija nastavljeni su juče u zapadnom gradu Zaviji, gde su pristalice režima pucale iz tenkova, dok pobunjenici ponovo tvrde da su preuzeli kontrolu nad naftnom lukom Ras Lanuf i da napreduju dalje ka zapadu.

"Tenkovi su svuda u gradu i pucaju na kuće, granatiranje se ne zaustavlja. Molite se za nas", rekao je jedan od stanovnika Zavije pre nego što je veza prekinuta. U sukobima je bilo najmanje 30 mrtvih. U međuvremenu, došlo je do eksplozije u skladištu municije u Bengaziju i tom prilikom je poginulo njih 27. Pobunjenici su zauzeli Ras Lanuf - naftnu luku i krenule dalje prema Zapadu.

Libijski režim zatražio je od Saveta bezbednosti UN da suspenduje sankcije uvedene prošle subote protiv njega, njegove porodice i najbližih saradnika zbog represije nad opozicijom.

Povezane vesti: Gadafijeva vojska tenkovima guši nemire u Zaviji Gadafi: Lukav, ekscentrik ili ludak? Gadafijevi avioni bombarduju gradove, Amerika spremna za vojnu intervenciju Završena evakuacija naših građana iz Libije Interpol izdao upozorenje na opasnost od Gadafija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.