Šta je Gadafi naučio od Miloševića

Izvor: Vesti-online.com, 03.Apr.2011, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je Gadafi naučio od Miloševića

Vazdušni udari u Libiji u mnogo čemu podsećaju na kampanju NATO protiv Srbije 1999. godine, ocenio je AP, poredeći ponašanje zapadnih vojnih i političkih snaga ali i obrambenu taktiku srpskog i libijskog lidera.

AP navodi da je u oba sukoba alijansa angažovala vazduhoplovstvo pošto su šefovi država - predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević i libijski lider Muamer el Gadafi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odbili da obustave napade na protivnike.

Kao i u slučaju Srbije, zona zabrane letenja se, praktično, pretvorila u podršku protivnicima Gadafija. Postoje i razlike - libijska operacija je organizovana relativno brzo, uz podršku ne samo NATO, već i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i država van alijanse.

Taktika Miloševića i Gadafija je slična i svodi se na zaštitu teškog oružja od vazdušnih udara, smatra AP.

Gadafijeve snage koriste naoružane kamionete i terenska vozila, koje je teško razlikovati od pobunjeničkih. I Milošević je povukao većinu tenkova iz borbe, smeštajući ih u bolnice, škole i druge objekte gde su vazdušni udari mogli izazvati civilne žrtve, tvrdi AP.

Snage NATO su, posle 78 dana bombardovanja, pronašle na Kosmetu samo 14 uništenih tenkova.

Ne postoje dokazi da Gadafijeve pristalice kopiraju srpsku taktiku, ali mnogi libijski oficiri su obučavani u nekadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Kada se 1999. godine NATO angažovao, postojalo je sporazum da Milošević više ne sme kontrolisati Kosovo i Metohiju, koje je 2008. proglasilo nezavisnost, uz podršku SAD i većine članica Evropske unije.

U slučaju Libije, Vašington i saveznici tvrde da akcija nije pokrenuta radi eliminacije Gadafija, već da bi se, udarima na vazduhoplovstvo i teško oružje, smanjila mogućnost da se njegove snage osvete pobunjenicima.

Taj cilj je otežan zbog lošeg vremena, taktike Gadafijevih snaga i povlačenja pobunjenika pred bolje naoružanim i obučenim neprijateljem.

Vašington namerava da se povuče iz operacije i prepusti je drugim članicama NATO.

Uspesi Gadafijevih snaga bi mogli dovesti do razmatranja slanja kopnenih jedinica u Libiju. Vašington je tu opciju isključio, ali pretnja kopnenim snagama je primorala Miloševića da se povuče sa Kosova.

Ali, dok se u Srbiji znalo ko su prijatelji, a ko neprijatelji, u Libiji se postavlja pitanje ko su pobunjenici?

Komandant NATO admiral Džems Stavridis je izjavio da postoji mogućnost da su pobunjenici povezani sa terorističkom organizacijom Al Kaida i ekstremististima iz pokreta Hamas.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   NATO

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.