POBUNJENICI DALI GADAFIJU 72 SATA DA NAPUSTI ZEMLJU

Izvor: Kurir, 08.Mar.2011, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POBUNJENICI DALI GADAFIJU 72 SATA DA NAPUSTI ZEMLJU

BENGAZI - Pobunjenici neće sudski goniti libijskog lidera Muamera Gadafija za zločine koje je počinio ukoliko podnese ostavku u narednih 72 sata i napusti Libiju, izjavio je vođa pobunjeničkog Nacionalnog libijskog saveta.

"Ukoliko Gadafi odmah napusti Libiju, u roku od 72 sata, i zaustavi bombardovanje, mi sami Libijci odustaćemo od sudskog gonjenja za zločine", rekao je bivši libijski ministar pravde, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << a sada šef pobunjeničkog Saveta Mustafa Abdel Džalil u telefonskoj izjavi za arapsku televiziju Al Džazira.

Prema njegovim rečima, rok za podnošenje ostavke neće biti produžen posle 72 sata, prenela je agencija Rojters.

Povodom predloga za pregovore koje je navodno Gadafi ponudio vođama opozicije, Mustafa Gerijani zadužen za medije u sedištu pobunjenika u Bangaziju rekao je da su oni odbačeni. "Mi nećemo pregovarati s njim (Gadafijem). On zna gde je aerodrom u Tripoliju i sve što treba da uradi jeste da ode i da se zaustavi krvoproliće", rekao je Gerijani.

Jedan zvaničnik libijske vlade, koji nije želeo da mu bude navedeno ime, demantovao je da je Gadafijev režim uopšte i ponudio razgovore s vođama pobunjenika, navela je francuska agencija.

Nove EU sankcije Libiji

EU je postigla dogovor o uvođenju novih sankcija režimu libijskog vođe Muamera Gadafija, koje se prevashodno odnose na pet ekonomskih institucija, uključujući Libijsku investicionu upravu i Libijsku centralnu banku. EU je najavila da bi sankcije trebalo da stupe na snagu do petka.

Libijska investiciona uprava ima akcije u italijanskoj banci Unikredit, italijanskoj vojnoj i aeronautičkoj kompaniji "Finmekanika", italijanskom fudbalskom klubu Juventus i britanskoj izdavačkoj kući Pirson koja izdaje list Fajnenšel tajms, naveo je AFP.

EU je pre toga uvela dosad najstrože sankcije Gadafijevom režimu kada je zamrzla imovinu libijskog vođe i još 25 njegovih saradnika i zabranila im ulazak u zemlje EU zbog brutalne vojne akcije protiv civila. Sankcije EU, koje su uvedene većem broju ljudi nego sankcije Ujedinjenih nacija, obuhvataju i embargo na prodaju oružja Libiji, u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti UN. Međutim, EU je otišla još dalje od UN i uvela i embargo na prodaju opreme koja bi mogla biti upotrebljena za represiju nad stanovništvom u Libiji.
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.