LIBIJU DELE NA TRI DELA!

Izvor: Kurir, 04.Mar.2011, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LIBIJU DELE NA TRI DELA!

BERLIN - Raspad! Nemački list Špigl piše da bi se u slučaju pada režima Moamera Gadafija Libija mogla podeliti na tri dela, pošto protivnici režima već kontrolišu velike delove zemlje.

BERLIN - Raspad!

Nemački list Špigl piše da bi se u slučaju pada režima Moamera Gadafija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Libija mogla podeliti na tri dela, pošto protivnici režima već kontrolišu velike delove zemlje.

List ističe da ne bi bilo nikakvo iznenađenje ako bi se zemlja raspala i da su na teritoriji današnje Libije hiljadama godina postojale tri nezavisne države.

„Grčki istoričar Herodot je u 5. veku pre Hrista Libijom označavao ceo afrički kontinent. Istorijska podela na regione - Tripolitaniju na zapadu, Fezan na jugu i Kirenaiku na istoku, danas se čini ponovo aktuelnom“, navodi list.

Trenutno Gadafija podržava još njegov region - Tripolitanija. Nad 80 procenata libijske teritorije on trenutno nema kontrolu.

1. Tripolitanija:

Ovo je Gadafijevo utvrđenje. Tu ga svi podržavaju, i tu je skoncentrisana gotovo sva njegova vojna sila. U Tripolitaniji živi skoro dve trećine stanovnika Libije.

2. Kirenaika:

Ovde je danas srce pobune protiv Gadafija. U Bengaziju je i nacionalni tranzicioni savet.

3. Fezan:

Slabo naseljena pustinjska oblast bogata naftom. Oko pola miliona stanovnika otkazalo poslušnost Gadafiju.

Istraga

Međunarodni krivični sud (MKS) sprovešće istragu protiv 10 do 15 čelnika libijskog režima zbog bombardovanja i napada iz automatskog oružja na civile, saopštio je juče glavni tužilac tog suda Luis Moreno-Okampo.

Stigao „Svetac“!

Brod „Sveti Stefan 2“, sa 128 Srba na palubi, uplovio je juče u luku Bar. Na putu iz Libije do Bara „svetac“ je pristao na Malti, gde se iskrcao jedan deo putnika .

Srbi će do Beograda stići vozom koji je organizovan za njihov povratak, rekli su nam juče u Ministarstvu spoljnih poslova.

Gadafi u ofanzivi

BREGA - Aerodrom u Bregi i obližnjem Adždabijahu, gradovima pod kontrolom pobunjenika u istočnom delu Libije, bombardovani su juče, a pobunjenici tvrde da su potisnuli Gadafijeve oružane snage do Ras Lanufa. Pobunjenici su potisnuli snage lojalne lideru Libije Moameru Gadafiju do Ras Lanufa, dan pošto su uspeli da odbiju njihov napad na Bregu, preneo je Rojters.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.