Gadafijeve snage napale Zaviju tenkovima i avionima

Izvor: Blic, 08.Mar.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijeve snage napale Zaviju tenkovima i avionima

TRIPOLI - Libijske snage lojalne lideru Moameru el Gadafiju koriste tenkove i avione u napadu na grad Zaviju, nedaleko od Tripolija, ali pobunjenici i dalje kontrolišu centralni trg, izjavili su večeras očevici.



Jučerašnji blog "iz minuta u minut" možete pročitati ovde.

20:27 Gadafijeve snage napale Zaviju

Libijske snage lojalne lideru Moameru el Gadafiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koriste tenkove i avione u napadu na grad Zaviju, nedaleko od Tripolija, ali pobunjenici i dalje kontrolišu centralni trg, izjavili su večeras očevici.

Oni su rekli da su u Zaviji uništene mnoge zgrade, uključujući džamije, te da pobunjenici pozivaju meštane da im pomognu u odbrani položaja u centru grada, oko 50 kilometara zapadno od prestonice.

"Borbe i dalje traju. Gadafijeve snage koriste tenkove, a ima i sporadičnih vazdušnih udara. Situacija je ovde veoma loša", rekao je Rojtersu telefonom jedan stanovnik Zavije.

Veze sa ovim gradom su često u prekidu, pa je teško steći sliku o stvarnom stanju na licu mesta. Zavija je jedan od dva veća grada koji i dalje pružaju otpor Gadafijevim snagama na zapadu zemlje, dok je istok čvrsto pod kontrolom pobunjenika.

Libijski zvaničnici tvrde da su borci iz Zavije povezani sa Al kaidom i da snage bezbednosti koriste minimalnu silu da bi ih porazile. Vladin portparol Musa Ibrahim izjavio je da vlasti kontrolišu centar grada, ali da manja grupa boraca još pruža otpor.

15:57 EU postigla dogovor o novim sankcijama Libiji

Evropska unija je danas postigla dogovor o uvođenju novih sankcija režimu Muamera Gadafija, koje se prevashodno odnose na pet ekonomskih institucija, uključujući Libijsku investicionu upravu i Libijsku centralnu banku. EU je najavila da bi sankcije trebalo da stupe na snagu do petka.

Malta je ranije izrazila zabrinutost da bi sankcije mogle nepovoljno da se odraze na evropske kompanije u kojima Libijska investiciona uprava poseduje akcije, ali su stručnjaci kasnije obećali da će "izbeći negativne posledice po evropske firme".

Libijska investiciona uprava ima akcije u italijanskoj banci "UniKredit", italijanskoj vojnoj i aeronautičkoj kompaniji "Finmekanika", italijanskom fudbalskom klubu "Juventus" i britanskoj izdavačkoj kući "Pirson" koja izdaje list "Fajnenšel tajms", naveo je AFP.

15:34 Pobunjenici: Nećemo sudski progoniti Gadafija ako podnese ostavku

Pobunjenici neće sudski goniti libijskog lidera Muamera Gadafija za zločine koje je počinio ukoliko podnese ostavku u narednih 72 sata i napusti Libiju, izjavio je danas vođa pobunjeničkog Nacionalnog libijskog saveta.

"Ukoliko Gadafi odmah napusti Libiju, u roku od 72 sata, i zaustavi bombardovanje, mi sami Libijci odustaćemo od sudskog gonjenja za zločine", rekao je bivši libijski ministar pravde, a sada šef pobunjeničkog Saveta Mustafa Abdel Džalil u telefonskoj izjavi za arapsku televiziju Al Džazira.

Prema njegovim rečima, rok za podnošenje ostavke neće biti produžen posle 72 sata, prenela je agencija Rojters.

Povodom predloga za pregovore koje je navodno Gadafi ponudio vođama opozicije, Mustafa Gerijani zadužen za medije u sedištu pobunjenika u Bangaziju rekao je da su oni odbačeni.

14:39 Humanitarne agencije: 215.000 ljudi izbeglo iz Libije

Više od 215.000 ljudi, uglavnom stranih radnika, izbeglo je iz Libije u protekle dve sedmice zbog sukoba između pobunjenika i snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju, ali nema dovoljno avionskih letova za njihov povratak kući, saopštile su danas humanitarne agencije.

Priliv izbeglica u Tunis, Egipat i Niger je smanjen proteklih dana zato što je zbog sukoba na zapadu Libije kretanje postalo ograničeno, objavila je Agencija UN za izbeglice (UNHCR), preneo je Rojters.

"Među onima koji čekaju evakuaciju na tuniskoj i egipatskoj granici najviše je neoženjenih državljana Bangladeša, a trenutno nema dovoljno letova za Bangladeš i druge delove Azije, kao ni za podsaharsku Afriku", izjavio je portparol UNHCR Adrijan Edvards.

14:00 NATO naoružava pobunejnike?

NATO uvodi danonoćno nadgledanje Libije izviđačkim avionima avaks, a naoružavanje protivnika Muamera el Gadafija jedna je od opcija koju razmatra Bela kuća. Američki ambasador u briselskoj centrali zapadnog pakta Ivo Dalder je, kako javlja Rojters, rekao da će konstantno vazdušno nadgledanje omogućiti "bolju sliku onoga što se stvarno dešava u tom delu sveta". On je naveo da funkcioneri NATO razmatraju i druge moguće mere, uključujući zonu zabrane leta i pomoć u sprovođenju embarga na oružje, koje su Ujedinjene nacije uvele Libiji.

11:27 Al Džazira: Gadafi spreman da ode za mnogo novca

Kako izveštava arapska TV mreža Al Džazira, Muamer el Gadafi je, nakon 41 godine provedene na vlasti, sinoć prvi put nagovestio da bi bio spreman da se povuče. Prema ovom izveštaju, Gadafi je predložio sastanak libijskog Parlamenta, radi dogovora o prelaznom periodu, koji bi mu pripremio put za povlačenje i odlazak iz zemlje.

Kao uslove za to libijski diktator je, po Al Džaziri, između ostalog naveo i imunitet od krivičnog gonjenja i jako puno novca.Privremeni savet pobunjenika sa sedištem u Bengaziju je, međutim, ovu ponudu navodno odbio, jer bi Gadafijevo "časno” povlačenje predstavljalo uvredu za njegove žrtve. Opširnije pročitajte ovde.

09:56 Novi napadi aviona u Libiji

U Libiji se jutros nastavljaju vazduhoplovni napadi snaga lidera Moamera el Gadafija na pobunjenike, a SAD i saveznici u NATO sve su bliži formulisanju vojnog odgovora na eskalaciju sukoba u Libiji.

07:59 Al Džazira: Gadafi predlaže pobunjenicima susret

Televizija Al Džazira javila je da je libijski lider Moamer Gadafi predložio pobunjenicima da održe sednicu nacionalnog parlamenta, kako bi pripremili put za njegov odlazak s vlasti uz određene garancije, ali da su pobunjenici odbacili takvu ponudu. Televizija je citirala izvore za vest o Gadafijevom predlogu, koju je objavila kao hitnu tokom emitovanja programa, preneo je sinoć Rojters.

Drugi detalji nisu saopšteni. Gadafi je ovaj predlog izneo privremenom savetu koji su pobunjenici formirali u Bengaziju koji je pod njihovom kontrolom, navodi Al Džazira. Ista televizija je nešto kasnije objavila i da su pobunjenici odbacili takvu Gadafijevu ponudu.

07:44 NATO razmatra i druge mere

Konstantno vazdušno nadgledanje će, prema rečima američkog ambasadora u Alijansi Ivo Daldera, omogućiti "bolju sliku onoga što se stvarno dešava u tom delu sveta".

NATO zvaničnici razmatraju i druge moguće mere, uključujući zonu zabrane leta i pomoć u sprovođenju embarga na oružje koje su Ujedinjene nacije uvele Libiji, rekao je Dalder, uoči sastanka ministara odbrane drzava članica te vojne alijanse, koji će biti održan u četvrtak i petak.

Dalder je dodao da je zabrana letanja nad Libijom jedna od opcija, ali da je nejasno koliki će uticaj takva mera imati na nasilje u zemlji, preneo je sinoć Rojters.

Uvođenje zone zabrane letenja podrazumevalo bi da avioni NATO-a štite pobunjenike tako što bi primoravali libijske ratne avione i helikoptere da se prizemlje.

Povezane vesti: Svetska potraga za blagom familije Gadafi Gadafijeva vojska tenkovima guši nemire u Zaviji Gadafi: Lukav, ekscentrik ili ludak? Gadafijevi avioni bombarduju gradove, Amerika spremna za vojnu intervenciju Završena evakuacija naših građana iz Libije
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.