GADAFI: MENE MOJ NAROD VOLI

Izvor: Kurir, 01.Mar.2011, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GADAFI: MENE MOJ NAROD VOLI

TRIPOLI - Libijski vođa Muamer el Gadafi i dalje kontroliše Tripoli, glavni grad sa oko dva miliona stanovnika.

TRIPOLI - Libijski vođa  Muamer el Gadafi i dalje kontroliše Tripoli, glavni grad sa oko dva miliona stanovnika.

Gadafi je u intervjuu novinarki  ABC News Kristijan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Amanpur izjavio da njegov narod nije protiv njega.

"Mene moj narod voli, moj narod me štiti, poginuli bi za mene. Iza svega stoji Al Kaida".

Pobunjenici odbranili Zaviju od Gadafijevih tenkova

Naime, trupe, koje su lojalne libijskom vođi Muameru el Gadafiju, bez uspeha su tokom protekle noći pokušavale da povrate grad Zavija koji kontrolišu pobunjenici, a koji se nalazi blizu glavnog grada Tripolija - ključnog Gadafijevog uporišta.

Kako su jutros ispričali očevici, pro-Gadafijeve snage uz podršku tenkova i protivavionskih topova pokrenule su noćas šestočasovnu ofanzivu sa namerom da od pobunjenika preotmu Zaviju, koja se nalazi na 50 kilometara od Tripolija.

Pobunjenici su bili napadnuti sa šest strana, ali su uspeli da se odbrane, tvrde očevici.

"Ne damo Zaviju ni po koju cenu", izjavio je jedan od njih.

Gadafi, koji vlada Libijom već 41 godinu, izgubio je kontrolu nad istočnom polovinom zemlje otkako su pre dve sedmice demonstranti izašli na ulice tražeći njegov odlazak sa vlasti.

BEČ - Austrijske banke, na osnovu odluke EU o zamrzavanju imovine libijskog vođe Muamara al Gadafija i pripadnika njegovog klana, rade na pronalaženju žiro-računa i do sada su pronašle 1,2 milijardi evra.

Jedan neimenovani bankar je bečkom dnevniku "Viner cajtung" rekao da je za sada ustanovljeno oko 1,2 milijardi evra na računima u austrijskim bankama, a reč je o sredstvima 26 osoba koje su pogođene sankcijama protiv Libije.

Do sada pronađenih 1,2 milijardi evra su najverovatnije tek samo početak, dodaje list, ukazujući da je reč isključivo o računima u bankama. O posedu nekretnina, učešću u firmama i fondacijama vlasti nemaju još pravi pregled. Narodna banka Austrije, koja je zadužena da pronađe svu imovinu osoba pod sankcijama, za utvrđivanje pravog stanja treba pomoć policije i državnog tužilaštva.

"Aktuelno utvrđena svota će najverovatnije biti još mnogo veća", kazao je bankar. Gadafi i njegov klan su imali tradicionalne dobre odnose sa Austrijom.

Gadafi  živi politički leš

MOSKVA - Moskva smatra neophodnim da se libijski lider Muamer el Gadafi povuče sa političke scene, javila je agencija Interfaks, pozivajući se na izvor iz predsedničke administracije.

"Polazimo od toga da čak i ako Gadafi sada situaciju prividno smiri, on je živi politički leš, kojem nije mesto u modernom civilizovanom svetu“, rekao je izvor iz Kremlja.

„Primena vojne sile prema svom narodu nije prihvatljiva", rekao je ruski činovnik, dodajući da je ruski predsednik Dmitrij Medvedev od samog početka negativno prihvatio sadašnje aktivnosti libijskih vlasti.

Interfaks je preneo i izjavu stalnog predstavnika Rusije pri NATO Dmitrija Rogozina da je odluka o upotrebi strane vojne sile u Libiji u isključivoj nadležnosti Saveta bezbednosti UN.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.