Zuckerbergova kompanija preti povlačenjem Facebook-a i Instagram-a iz EU

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 23.Sep.2020, 18:47

Zuckerbergova kompanija preti povlačenjem Facebook-a i Instagram-a iz EU

Irska komisija za zaštitu podataka prošlog meseca je donela odluku prema kojoj Facebook više ne bi smeo privatne podatke svojih korisnika iz EU da prenosi u SAD, već bi trebao da ih drži na serverima u EU, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada

Ako zaista dođe do primene te odluke, objasnili su u tužbi koju je Facebook podneo Visokom sudu u Irskoj, posledice za korisnike i brojne kompanije u Evropi >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << mogle bi biti nesagledive.

Naime, prema toj tužbi koju je podnela Facebook-ova šefica zaštite podataka u Irskoj Yvonne Cunnane, u slučaju zabrane prenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uslovima mogli da nastave s pružanjem usluga poput Facebook-a i Instagram-a u Evropskoj uniji. Ukratko, to bi značilo povlačenje tih dveju popularnih društvenih mreža s više od 400 miliona evropskih korisnika iz EU, a posebno je naglasila kako su, zahvaljujući tim mrežama, evropske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi evra.

Osim upozorenja o potencijalnom napuštanju EU, iz Facebook-a su u tužbi kritikovali i irsku poverenicu za zaštitu ličnih podataka Helen Dixon i smatraju neverovatnim da je tako veliku odluku donela samo jedna osoba. Takođe, ističu i kako su dobili rok od samo tri nedelje da odgovore na tu odluku te podsećaju da i brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD, ali Dixon je izdvojila samo Facebook i donela odluku koja se odnosi samo na Zuckerbergovu kompaniju.

To ostavlja utisak da se Facebook ne tretira jednako, napisala je u tužbi Cunnane objasnivši da se tako nešto neće dobro odraziti na slobodno tržište i kompetitivnost jer se čini kako država ima jedno pravilo za Facebook, a druga pravila za ostale kompanije koje rade isto.

U komentaru za medije iz Facebook-a su naknadno objasnili kako najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije pretnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tela da promene svoju odluku ali naglašavaju kako se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prenos podataka između EU i SAD. Ako nema tog prenosa podataka, neće moći ni da nude svoje usluge korisnicima u Evropskoj uniji.

Facebook-u je važan protok podataka o njegovim korisnicima kako bi im mogao bolje da plasira ciljane oglase na čemu, naravno, zarađuju, a kada bi se taj protok podataka poremetio, to bi uticalo na prihode kompanije, obasnili su na Vice zašto su iz Facebook-a tako oštro reagovali na odluku o zabrani prebacivanja podatka na američke servere. Ipak, prema stručnjaku za privatnost sa Univerziteta u Londonu, Facebook-ov ultimatum predstavlja samo „praznu pretnju“ te smatra kako je najava povlačenja kompanije s evropskog tržišta apsurdna i niko u nju neće poverovati.

Izvor: zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.