Umrla novinarka koja je prva javila da je počeo Drugi svetski rat

Izvor: B92, 10.Jan.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla novinarka koja je prva javila da je počeo Drugi svetski rat

Britanska ratna dopisnica Kler Holingvort, novinarka koja je prva javila da je počeo Drugi svetski rat, preminula je u Hong Kongu u 106. godini, objavljeno je na njenoj Fejsbuk stranici.

Holingvortova je ušla u istorju kad je javila da Nemačka upravo kreće s invazijom na Poljsku, čime je započeo Drugi svetski rat. Bilo je to samo nedelju dana nakon što je zaposlena u britanskim novinama "Dejli telegraf".

Jednom prilikom je pozajmila diplomatsko vozilo i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odvezla se do teritorije koja je bila pod kontrolom Nemaca, gde je videla tenkove, oklopna vozila i artiljeriju.

Kada su nacisti započeli invaziju na Poljsku nekoliko dana kasnije, Holingvortova je nazvala britansku ambasadu u Varšavi i novine za koje je radila da ih obavesti da je rat počeo.

Kako je kazala, morala je da drži slušalicu kroz prozor kako bi uhvatila zvuke nemačkih snaga i uverila ambasadu da govori istinu.

"U mesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegrafu u julu 1939., Holingvortova je dobila nadimak 'Skarlet Pimpernel' jer je pomogla oko 3.500 Jevreja da pobegnu od nacista, organizujući njihovu evakuaciju iz Katovica u Veliku Britaniju", napisao je Klub stranih dopisnika Hong Konga povodom njenog 105. rođendana, oslanjajući se se na seriju istorijskih romana britanske spisateljice barunice Orczi, koji prate priču Engleza koji spasava aristokrate tokom Francuske revolucije.

Holingvortova je izveštavala o sukobima u Palestini, Alžiru, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Kini, Jemenu i Vijetnamu. Bila je prva osoba koja je razgovarala s iranskim šahom i izveštavala iz Pekinga tokom kraja vladavine Mao Ce Tunga.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OD NACISTA JE SPASLA 3500 JEVREJA: Umrla novinarka koja je prva javila početak Drugog svetskog rata!

Izvor: Kurir, 10.Jan.2017

...Holingvort je ušla u istoriju kada je javila da Nemačka upravo kreće s invazijom na Poljsku, čime je započeo Drugi svetski rat Bilo je to samo nedelju dana pošto se zaposlila u britanskim novinama Dejli Telegraf.."U mesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegrafu u junu 1939 Holingvort je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.