Život

Utorak, 10.01.2017.

17:54

Umrla novinarka koja je prva javila da je počeo Drugi svetski rat

Britanska ratna dopisnica Kler Holingvort, novinarka koja je prva javila da je počeo Drugi svetski rat, preminula je u Hongkongu u 106. godini, objavljeno je na njenoj stranici na Fejsbuku.

Izvor: index.hr

Umrla novinarka koja je prva javila da je počeo Drugi svetski rat
Foto: YouTubeScreenshot

Holingvortova je ušla u istoriju kad je javila da Nemačka upravo počinje s invazijom na Poljsku, čime je započeo Drugi svetski rat. Bilo je to samo nedelju dana nakon što je zaposlena u britanskim novinama "Dejli telegraf".

Jednom prilikom je pozajmila diplomatsko vozilo i odvezla se do teritorije koja je bila pod kontrolom Nemaca, gde je videla tenkove, oklopna vozila i artiljeriju.

Kada su nacisti započeli invaziju na Poljsku nekoliko dana kasnije, Holingvortova je nazvala britansku ambasadu u Varšavi i novine za koje je radila da ih obavesti da je rat počeo.

Kako je kazala, morala je da drži slušalicu kroz prozor kako bi uhvatila zvuke nemačkih snaga i uverila ambasadu da govori istinu.

"U mesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegrafu u julu 1939., Holingvortova je dobila nadimak 'Skarlet Pimpernel' jer je pomogla oko 3.500 Jevreja da pobegnu od nacista, organizujući njihovu evakuaciju iz Katovica u Veliku Britaniju", napisao je Klub stranih dopisnika Hongkonga povodom njenog 105. rođendana, oslanjajući se se na seriju istorijskih romana britanske spisateljice barunice Orczi, koji prate priču Engleza koji spasava aristokrate tokom Francuske revolucije.

Holingvortova je izveštavala o sukobima u Palestini, Alžiru, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Kini, Jemenu i Vijetnamu. Bila je prva osoba koja je razgovarala s iranskim šahom i izveštavala iz Pekinga tokom kraja vladavine Mao Cedunga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: