Sam ću napisati statut ZSO

Izvor: B92, 22.Dec.2023, 20:41

"Sam ću napisati statut ZSO"

Kurti ponudio međunarodnoj zajednici da sam napiše "moderan evropski nacrt statuta" Zajednice srpskih opština.

Kosovski premijer je u objavi na svojoj stranici na Fejsbuku zatražio i ukidanje kaznenih mera EU prema Prištini, da tzv. Kosovo dobije status kandidata za članstvo u EU i partnerstvo za mir sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO.

Takođe je rekao da se izvrši pritisak na Beograd da prizna nezavisnost tzv. Kosova, tako što bi se uvele sankcije Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću zbog, kako kaže, neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema KiM i odustajanja od sporazuma.

Ova objava na društvenoj mreži dolazi posle jučerašnjeg intervjua evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za "Gazetu ekspres", u kome je rekao da je zakonska obaveza Prištine da formira ZSO i da Beograd ne mora da potpiše evropski nacrt statuta za formiranje.

"Prema nedavnom saopštenju evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka, pošto je nacrt statuta deo unutrašnjeg pitanja Kosova, sledeće godine mogu da napišem moderan evropski nacrt u konsultaciji sa mojim ministrima Nenadom Rašićem (Zajednice za povratak) i Eljbertom Krasnićijem (ministar lokalne samouprave)", navodi Kurti na FB.

Kurti predlaže i da datum potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa, između tzv. Kosova i Srbije sa Aneksom za njegovu primenu bude 21. i 22. marta 2024. godine, kada se održava Samit Evropskog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KURTIJEV PLAN OD 5 TAČAKA Prva i druga su iste, ZSO stavio na poslednje mesto

Izvor: Blic, 23.Dec.2023, 17:53

Prištinski premijer Aljbin Kurti je govoreći o tekstu za Zajednicu srpskih opština (ZSO) koji je juče objavio na društvenim mrežama, da samo peta tačka ima veze sa Nacrtom statuta Asocijacije. Istakao je da nije rekao da će napisati nacrt, već da može da napiše.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.