Prva sekretarka hrvatske ambasade u Berlinu suspendovana zbog rasističkih ispada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva sekretarka hrvatske ambasade u Berlinu suspendovana zbog rasističkih ispada

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman potvrdio je danas da je suspendovana prva sekretarka hrvatske ambasade u Berlinu Elizabeta Mađarević, oko koje je izbio skandal zbog njenih rasističkih i ksenofobnih objava na Fejsbuku, ističući da je utvrđeno da njen profil na toj društvenoj mreži nije hakovan.

"Ona je povučena sa dužnosti, njen mandat prestaje, ona je pod suspenzijom. Diplomata nikad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije privatna osoba. Postoji i raskid radnog odnosa. Ne možemo prejudicirati odluku suda, ali sudu ćemo podneti sve dokaze o povredi. Utvrdili smo da nema nikakvog govora o hakovanju", rekao je Radman.

Na pitanje novinara kako je Mađarević radila sve ove godine, iako već duže vreme iznosi takve stavove, Radman je rekao da nema profil na Fejsbuku i da ne zna šta se tamo objavljuje, ističući da je Mađarević izabrana na internom konkursu i da je trebalo da pokrije određene poslove.

"Sistem je dobar, ali tehnologija i digitalizacija, koliko ima prednosti, ima i mana", rekao je Radman.

On je dodao da je upoznat s pisanjem nemačkih medija o tom slučaju, ocenivši da "to baš nije zgodno, to baš nije lepo", prenosi Index.

Jutarnji list prethodno je objavio da je Mađarević suspendovana i povučena iz ambasade u Berlinu.

Kako navodi, inspekcija hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mera, a to je otkaz, zato što je objavljivala rasisticče i ksenofobne sadržaje na Fejsbuku i komentarisala poteze nemačke kancelarke Angele Merkel.

Mađarević je na svom fejsbuk profilu zagovarala "belu Evropu", izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamerila "nedostatak vlastite kulture".

Indeks je u petak objavio da Mađarević na Fejsbuku objavljivala rasističke i homofobne stavove.

Ona je potom izjavila da joj je hakovan profil i da ne stoji iza pomenutih izjava, ali Indeks konstatuje da se, čak i da je priča o hakovanom profilu istinita, postavlja pitanje što je s njenim homofobnim i ksenofobnim stavovima koje je iznosila u člancima na drugim portalima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.