makedonija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Apr.2016, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

makedonija

Susret makedonskih političkih lidera u Beču o rešenju ponovo aktuelizovane političke krize, od kojeg se mnogo očekivalo, otkazan je, a u Skoplju se nastavljaju protesti.

Iz EU je objavljeno da je otkazan sastanak u Beču planiran za petak, 22. april, na kome su lideri najvažnijih stranaka makedonskog i albanskog bloka, zajedno sa evropskim komesarom Johanesom Hanom i članovima Evropskog parlamenta, trebali da pregovaraju o rešavanju krize u zemlji.

Od ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << sastanka očekivao se “spas“ i izlazak iz političke krize. Evropski komesar Johanes Han je na taj sastanak pozvao lidere četiri najvažnije stranke makedonskog i albanskog bloka.

Sastanak je, međutim, otkazan iako su pristustvo potvrdili šef vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i lider albanske vladajuće DUI Ali Ahmeti, jer ostali lideri nisu potvrdili da će doći.

Čelnik opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači se do četvrtka ujutru nije oglasio tim povodom, dok je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorean Zaev u sredu izričito uslovio odlazak na pregovore u Beč prethodnim povlačenjem odluke predsednika Đorđa Ivanova o aboliciji osumnjičenih u aferi prisluškivanja i zahtevom da predsednik raspuštenog parlamenta Trajko Veljanovski zakaže skupštinsku sednicu i otkaže vanredne izbore zakazane za 5. juni.

Zaev je u sredu ponovio da do izbora mora biti temeljito i potpuno prečišćen biračiki spisak, sprovedene reforme medija i utvrđena odvojenost države od vladajuće partije, jer u suprotnom, kako je rekao, izbori neće biti regularni i fer.

Ono što ostaje izvesno jeste da će na ulice će u četvrtak u večernjim satima izaći veliki broj učesnika antivladinih protesta građanske inicijative “Protestujem” i pripadnika provladinog Građanskog udruženja za odbranu Makedonije. Tačka susreta obe struje biće, simbolično, zgrada makedonskog parlamenta u Skoplju. Iako su dosadašnji antivladini protesti i kontraprotesti prolazili bez većih incidenata, pretpostavlja se da bi oba skupa na istom mestu u četvrtak uveče mogli da dovedu eskalacije nezadovoljstva sa obe strane.

Što kriza u Makedoniji bude duže trajala, veće su šanse za grčki ili španski scenario – kaže za RSE Dimitar Bećev (Bechev), istraživač Evropskog centra za politiku (EPC).

"U Makedoniji je veliko nezadovoljstvo svim partijama - ne samo VMRO DPMNE Gruevskog već i njegovim prethodnicima. Pre dve godine su izbili i studentski protesti. Generalno, mlađi ljudi su nezadovoljni političarima, uključujući i opozicione.

Pojavljuju se nove levičarske grupe koje smatraju da je Socijaldemokratska partija problem skoro kao i Gruevski. Na društvenim mrežama se može videti da su takvi glasovi sve jači", dodaje Bećev, inače autor više knjiga, među kojima i "Makedonskog istorijskog rečnika".

Kompletan intervju pročitajte OVDE.

Prvi, uz podršku udružene opozicije predvođene Socijaldemokratskim savezom Makedonije Zorana Zaeva, traže ostavku predsednika Đorđa Ivanova zbog abolicije političara, izmenu odluke o izborima zakazanim za 5. jun i formiranje ekspertske vlade. Drugi, pristalice vladajuće partije VMRO-DPMNE, zahtevaju da se izbori, ipak, održe 5. juna.

Dosadašnji antivladini protesti prolazili su bez incidenata i dobili ime - “šarena revolucija”, zbog toga što su demonstranti tokom prethodnih večeri bojama gađali Trijumfalnu kapiju, zadnju stranu zgrade Sobranja i sedište skopske gradske vlasti, ali i spomenik Prometeju, jednom od mnogobrojnih spomenika koji su napravljeni u okviru vladinog projekta "Skoplje 2014". Demonstranti su time izražavali nezadovoljstvo što je vlast na taj projekat “potrošila mnogo para”. Osim u Skoplju, građani su protestovali i u Bitolju, Strumici, Prilepu, Kočanima, Kumanovu, Štipu i Velesu.

Paralelno sa antivladinim protestima, u Bitolju, Velesu, Kavadarcima i Kočanima održavani su i kontraprotesti pristalica vladajuće partije VMRO-DPMNE. Oni su kontraprotest zakazan za četvrtak uveče u Skoplju najavili kao "veliki skup za odbranu Makedonije".

Skup pristalica građanske inicijative “Protestujem” počinje u 18, a kontraprotest Građanskog udruženja za odbranu Makedonije u 19 časova.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Makedonskoj političkoj krizi ne nazire se kraj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Apr.2016

Susret makedonskih političkih lidera u Beču o rešenju ponovo aktuelizovane političke krize, od kojeg se mnogo očekivalo, otkazan je, a u Skoplju se nastavljaju protesti...Iz EU je objavljeno da je otkazan sastanak u Beču planiran za petak, 22. april, na kome su lideri najvažnijih stranaka makedonskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.