Zvučnim talasom do žedne biljke

Izvor: RTS, 04.Apr.2019, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvučnim talasom do žedne biljke

U okviru projekta "Antares" sa radom je počeo Biosens akcelerator, projekat za podsticaj IT biznisa u sektoru poljoprovrede i hrane. Osmišljen je na Institutu Biosens u Novom Sadu. Cilj je unapređenje i digitalizacija poljoprivrede. Domaći IT sektor će moći da računa na 16,5 miliona evra koje je taj institut obezbedio iz fondova EU.
Bez navodnjavanja nema ni većih prinosa u poljoprivredi. Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi ratari tu agrotehničku meru koristili na pravi način, stručnjaci iz Instituta Biosens iz Novog Sada razvili su projekat kojim biljke dobijaju potrebnu količinu vode.

"Stvaramo materijale kakvi ne postoje u prirodi, koji će biti integrisani u cevi sistema za navodnjavanje i koji će omogućiti da uz slanje jednog zvučnog talasa kroz cev, mi kontrolišemo svaku pojedinačnu biljku i doziramo količinu vode", kaže dr Vesna Bengin, rukovodilac projekta.
Digitalnu platformu poljoprivrede, koja je besplatna i koju je razvio Institut Biosens, ima trenutno 10.000 korisnika u Srbiji. Prateći iskustva u IT tehnologijama mogu povećati prinose u proizvodnji.
Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens kaže da to ide od oko jedan odsto do 30-40 odsto u zavisnosti koja je oblast proizvodnje.
"U svakom slučaju, ovo je neminovnost i neophodno je da što veći broj ljudi uključimo u te procese", kaže dr Crnojević.
Država najavljuje da će u izgradnju i opremu Instituta biti uloženo 100 miliona evra. U Fondu za nauku Srbije ove godine, kaže premijerka, ima 500 miliona dinara i uskoro će taj novac biti dostupan.
"Taj Fond za nauku će u junu raspisati prvi poziv za naučne projekte koji će biti finansirani na osnovu stvarno svojih konkurentnosti i naučne izvrsnosti i saradnje", rekla je premijerka Ana Brnabić.
U Institutu Biosens sada ima 90 zaposlenih, od čega 35 doktora nauka. U narednom periodu prioritet su projekti vezani za digitalizaciju i robotiku u poljoprivredi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.