Zvaničnik EU: Gambija se vraća u Međunarodni krivični sud

Izvor: RTS, 09.Feb.2017, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnik EU: Gambija se vraća u Međunarodni krivični sud

Novi predsednik Gambije Adama Barou potvrdio je da će se ta država ponovo pridružiti Međunarodnom krivičnom sudu, rekao je Evropski komesar za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica.
"Odlične vesti", naveo je Mimica na svom tviter nalogu nakon sastanka sa Barouom.

Bivši predsednik Jahja Džame je prošle godine zvanično obavestio generalnog sekretara UN o nameri da se Gambija povuče >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz suda za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i time započeo formalni proces povlačenja koji traje godinu dana.
Pored Gambije, taj proces su započeli i Burundi i Južna Afrika, a na nedavno održanom samitu Afričke unije u Etiopiji, afrički lideri doneli su neobavezujuću odluku o kolektivnom povlačenju iz Međunarodnog krivičnog suda.
Gambija je danas saopštila i da će na još tri meseca biti produžen mandat regionalnih snaga koje obezbeđuju zemlju posle nedavne promene vlasti.
Bivši predsednik Džame je izgubio na izborima prošle godine od Adame Baroua, ali je odbijao da napusti poziciju sve dok ga na to nije primorao snažan pritisak regiona i međunarodne zajednice.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.