Mogerini: Važno da Slovenija i Hrvatska poštuju presudu arbitražnog suda

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Važno da Slovenija i Hrvatska poštuju presudu arbitražnog suda

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini izjavila je danas na Bledu da Hrvatska i Slovenija kao članice Unije treba da poštuju i sprovedu odluku arbitražnog suda o granici na moru.

Mogerini je rekla da je Evropska komisija jasno stavila do znanja da treba sprovesti presudu arbitražnog suda koji je odlučio da Slovenija dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i po nautičke milje, što Hrvatska odbija da učini.

"Važno je držati se pravila, primeniti donete odluke i pokazati ostatku regiona da pravila treba poštovati", rekla je Mogerini na pitanje novinara uoči početka Strateškog foruma na Bledu.

Arbitražni sud za granični spor Zagreba i Ljubljane odlučio je krajem juna da Slovenija od Hrvatske dobije pristup međunarodnim vodama Jadrana. Sud je prethodno odlučio da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji.

Ljubljana insistira da je primena te presude pravno obavezujuća, dok je Zagreb smatra neobavezujućom i tvrdi da je arbitraža kompromitovana ponašanjem Slovenije u tom procesu.

Za razliku od kopnenih, granice na moru između jugoslovenskih republika nisu bile određene, pa je to posle osamostaljenja bio glavni problem u odnosima Slovenije i Hrvatske. Za Ljubljanu je u tom sporu bilo ključno pitanje granica u Piranskom zalivu i mogućnost direktnog kontakta Slovenije s otvorenim morem.

Mogerini i Han pisali minsitrima regiona da mogu računati na podršku za reforme

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han poručili su liderima Zapadnog Balkana da računaju na njihovu posvećenost sprovođenju neophodnih reformi i da mogu računati na kontinuiranu podršku na tom putu.

"Delimo vaše viđenje da čvrsto poštovanje vladavine prava ostaje od suštinske važnosti, zajedno s ljudskim pravima, ekonomskim upravljanjem i administrativnom reformom. Važno je nastaviti jačanje naše usmerenosti na ove fundamente, u cilju jačanja napretka na putu pridruživanja. Računamo na vašu posvećenost sprovođenju neophodnih reformi, i možete računati na našu kontinuiranu podršku", navodi se u pismu koje su Mogerinijeva i Han uputili ministrima zemalja regiona, prenelo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Mogerini i Han su time odgovorili na zajedničko pismo ministara jugoistočne Evrope, Slovenije i Hrvatske, od 5. juna u kojem su iznete preporuke o nastavku evropske integracije regiona.

Oni su naveli da se u potpunosti slažu sa ocenom da proces proširenja EU nije usmeren samo ka uključivanju partnera iz Jugoistočne Evrope u EU, već i ka procesu konsolidacije evropskog projekta i ponovnom ujedinjenju Evrope.

"Države članice su nedvosmisleno ponovo potvrdile evropsku perspektivu Zapadnog Balkana na Evropskom savetu održanom 9. marta 2017. Nedavno je veoma uspešan Samit o Zapadnom Balkanu u Trstu, gde smo svi učestvovali, pokazao šta može da se postigne na bazi čvrste i jasne evropske perspektive. U ovom kontekstu, cenimo vrednost dopunskog doprinosa regionalnih procesa, poput procesa Brdo-Brioni. Naročito je važno to što su svi učesnici ponovo potvrdili svoje opredeljenje da ne blokiraju jedni druge na putu ka Evropskoj uniji", navodi se u odgovoru.

Evropska komisija je obezbedila značajan prilog konkretnim aktivnostima usaglašenim na Samitu u Trstu, a naročito u pogledu sedam Projekata konkektivnosti, Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF) i Regionalnog ekonomskog akcionog plana. U kontekstu kreiranja dinamičnijeg investicionog ambijenta na Zapadnom Balkanu, Evropska komisija je najavila dodatno finansiranje radi unapređenja preduzetničkog kapaciteta i novih mogućnosti finansiranja kompanija u regionu, dodali su Mogerinijeva i Han.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini i Han pisali ministrima regiona da mogu računati na podršku za reforme

Izvor: Blic, 04.Sep.2017

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han poručili su liderima Zapadnog Balkana da računaju na njihovu posvećenost sprovođenju neophodnih reformi i da mogu računati na kontinuiranu podršku na tom putu..."Delimo vaše viđenje da čvrsto poštovanje vladavine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.