Zvaničnici EU: Čestitke Srbiji na datumu, a Kosovu na SSP; Merkel: Primena sporazuma preduslov

Izvor: Press, 28.Jun.2013, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnici EU: Čestitke Srbiji na datumu, a Kosovu na SSP; Merkel: Primena sporazuma preduslov

Komesar za proširenje EU Štefan File prvi se oglasio na svom nalogu na Tviteru, samo nekoliko minuta pošto je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej saopštio da su šefovi država i vlada EU odlučili da sa Srbijom otvore pregovore o pristupanju EU.
"Čestitke Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je File.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ocenila je da je Evropski savet doneo istorijsku odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.
"Istorijska odluka! Lideri su odlučili da ostvore pristupne pregovore sa Srbijom i pregovore o SSP sa Kosovom. Čestitke!", napisala je Kocijančić na svom Tviter nalogu.

Putem Tvitera se oglasio i generalni sekretar NATO Anders fon Rasmusen, ocenivši da odluka o otvaranju pregovora sa Srbijom pokazuje šta sve može da se postigne dijalogom i poručivši da će Kfor i dalje raditi na stvaranju bezbednog okruženja za sve građane na Kosovu.
"Pozdravljam odluku o Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom. To pokazuje šta sve može da se postigne putem reforme i dijaloga", napisao je Rasmusen. "Radujem se implementaciji sporazuma Beograda i Prištine."

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg uputio je čestitku predsedniku Vlade Republike Srbije Ivici Dačiću povodom odluke Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore Evropske unije sa Srbijom, ističući da je to "pravi uspeh za Srbiju" i da "predstavlja istorijski korak na njenom putu ka EU".
"To je zaveštanje napornog rada i posvećenosti koje je Srbija, kao i Vi lično, pokazala tokom dijaloga sa Kosovom uz posredovanje Evropske unije tokom proteklih meseci", naveo je Hejg.

Kako je prenela Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, Hejg je naveo da zna "da je postizanje ovog vidljivog i održivog napretka u odnosima sa Kosovom zahtevalo odlučnost i teške odluke".
"Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja evropsku viziju Vaše Vlade", naveo je Hejg u čestitki.
U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele čestitao je prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i građanima Srbije na otvaranju pregovora sa EU.
Kako je rečeno Tanjugu u Vučićevom kabinetu, Vestervele je čestitao na naporima koje je Srbija učinila u poslednjih nekoliko nedelja, a pvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću na ličnim naporima koje je uložio da bi Srbija dobila datum.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je odluku Evropskog saveta, ističući da je ovo "istorijski dan za Srbiju", kada je napravljen odlučujući iskorak ka Evropi i uspostavljanju moderne, otvorene i razvijene Srbije. 

Kacin je istakao da su zaključci Saveta najbolje priznanje Vladi Srbije na postignutim rezultatima "u najkraćem roku u datim okolnostima", ne samo u vezi pitanja normalizacije odnosa s Prištinom, već i na drugim poljima kao što je borba protiv korupcije i učvršćivanje vladavine prava. 

Kacin je ukazao da srpski lideri svu pažnju treba da usmere na primenu sporazuma iz Brisela, jačanje nezavisnosti institucija i reformu pravosuđa kako bi osigurali "glatko i nesmetano otvaranje pregovaračkih poglavlja" i da u tom smislu Vlada Srbije može svojim radom da osigura otvaranje pregovora već ove godine.

Istovremeno, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Briselu, nakon odluke Evropskog saveta o otvaranju pregovora sa Srbijom, da su Srbija i Kosovo postigli napredak u normalizaciji odnosa, da su mnogi problemi prevaziđeni i da je zbog toga konstatovano da se može čestitati na napretku.
Prema njenim rečima, iz ugla Berlina je moguće da se prva pristupna konferencija sa Srbijom održi u januaru 2014. godine.

Ona je napomenula da će primena Briselskog sporazuma biti preduslov za pristupnu konferenciju.
"Implementacija će biti odlučna", poručila je Merkelova na pres konferenciji, istakavši da implementacija mora da napreduje po planu, odnosno da se primene dogovori koji su usvojeni. 

Merkelova je takođe rekla da će Evropski savet u decembru još jednom da se bavi Srbijom, kako bi analizirao napredak u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa i potvrdio okvir za pristupne pregovore. 

Na pitanje novinara da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova da bi postala članica EU, nemačka kancelarka je izbegla direktan odgovor, rekavši da će pregovori, kako svi znaju, trajati dugo. Merkel je istakla da je EU svima na zapadnom Balkanu dala evropsku perspektivu, kojom mirovni proces može biti ubrzan, te sadašnje odluke nisu poslednje. Takođe je podsetila da Nemačka ima oko 1. 000 vojnika na Kosovu i da podržava stabilnije Kosovo

Slovački premijer Robert Fico pozdravio je danas odluku lidera Evropske unije da odobre da Srbija u januaru 2014. započne pristupne pregovore sa EU, a Kosovo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Fico je u Briselu naglasio i da se stav Slovačke po pitanju nezavisnosti Kosova nije promenio. Slovačka je jedna od članica Evropske unije koja nije priznala nezavisnost srpske pokrajine. Slovački premijer rekao je i da njegova zemlja pomno prati razvoj događaja koji vode ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, prenela je agencija TASR.

On je istakao da treba održati podjednak pristup prema Beogradu i Prištini, kako bi bili motivisani da potraže zajedničko rešenje.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijska odluka

Izvor: RTV Pink, 29.Jun.2013, 11:35

Čestitke Srbiji i reagovanja posle odluke Saveta EU. . . Strani zvaničnici čestitali su Srbiji na odluci Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora, ocenivši da je to istorijska odluka.

Nastavak na RTV Pink...

SMETA MU DATUM: Tadić priziva Merkelovu!

Izvor: Kurir, 29.Jun.2013

Srbiji su dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom čestitali Herman Van Rompej, Ketrin Ešton, Štefan File.. međutim počasni predsednik DS je drugačijeg mišljenja..BEOGRAD - Srbiji su u petak dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom čestitali vodeći funkcioneri...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.