Zvaničnica Velike Britanije:Sarajevski atentat je bio varnica, a ne uzrok

Izvor: Večernje novosti, 20.Feb.2014, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnica Velike Britanije:Sarajevski atentat je bio varnica, a ne uzrok

SARAJEVO - Zamenica ambasadora Velike Britanije u BiH Džo Lomas izjavila je da je Sarajevski atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda bila varnica, a ne uzrok Prvog svetskog rata. Stoga će planirano obeležavanje 100-te godišnjice od početka Prvog svetskog rata u Sarajevu biti podsetnik na desetine miliona onih koji su poginuli i na to da ne smemeo da dozvolimo da se tako nešto ikada više desi, rekla je Lomasova. "Fokus obeležavanja će biti na pomirenju i na mladim ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i nama je drago što ćemo zajedno sa partnerima iz EU podržati razne kulturne i sportske aktivnosti u Sarajevu", rekla je Lomasova za sarajevski "Dnevni avaz". Nizom planiranih manifestacija u Sarajevu će, u organizaciji jednog broja zemalja EU, među kojima i Velike Britanije, biti obeležena 100-ta godišnjica od početka Prvog svetskog rata. Republika Srpska, međutim, u tome neće učestvovati, već će 100-tu godinjicu obeležiti zajedno sa Srbijom u Andrićgradu, a planirano je da reditelj Emir Kusturica za tu priliku snimi dokumentarni film o Gavrilu Principu, atentatoru na Ferdinanda, 28. juna 1914. godine.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

BRITANCI: Sarajevski atentat nije uzrok Prvog svetskog rata!

Izvor: Telegraf.rs, 20.Feb.2014

Zamenica ambasadora Velike Britanije u BiH Džo Lomas izjavila je da je Sarajevski atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda bila varnica, a ne uzrok Prvog svetskog rata

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.